Er is niet één manier van omgaan met je schildklierziekte
… Er is alleen een manier die bij jou past. Want er is geen schildklieraandoening die hetzelfde uitwerkt, geen mens is hetzelfde. Ga dus uit van je eigen situatie. Het maakt wel verschil vanuit welke positie je er mee te maken hebt: heb je zelf een schildklieraandoening? Ben je partner van of ouder van iemand met een schildklieraandoening?
Welke rol heb je?
Ik heb het zelf
Voor jou is het de kunst om een weg te vinden voor jezelf én om om te gaan met jouw omgeving (partner, ouders, vrienden), die zich zorgen maakt of niet goed begrijpt wat er aan de hand is. Het is belangrijk je eigen grenzen te leren stellen. Met de juiste dosering medicatie kan ‘doorgaan’ soms behoorlijk goed: ‘ik ben gewoon doorgegaan met mijn werk en heb verder carrière gemaakt. Dat kon met de medicatie’. Soms heeft het ingrijpender gevolgen: ‘ik kon niet meer werken…ik heb daar een andere invulling voor gezocht’.
“Ik koos er vrij snel voor om open te zijn tegen klasgenoten, dat heeft me veel gebracht”
Ik ben ouder van een kind
Als ouder van een kind met schildklieraandoening, heb je de zorg voor je kind, maar moet je er zelf ook mee leren omgaan. je kunt daar als ouder zelf stappen in zetten. Zorg dat je zelf op de hoogte bent wat de aandoening van je kind inhoudt en welke gevolgen dat heeft, zodat jij jouw kind kunt helpen en steunen.
SON heeft speciaal voor ouders informatie staan onder Aandoeningen bij kinderen. Je vindt daar ook handige links naar andere websites waar je onder meer ook interviews met kinderen en andere ouders kunt lezen.
Ik ben partner van
Als partner van iemand met een schildklieraandoening krijg je te maken met de gevolgen van deze ziekte, bijvoorbeeld de vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is een hele kunst om daar voor jezelf een goede weg in te vinden; om te leren omgaan met je mogelijke bezorgdheid én met de beperkingen van de ander. Vergeet daarbij jezelf niet!
Een aantal tips op basis van ervaring
- Ga uit van je eigen schildklieraandoening.
- Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.
- Kom er voor uit en wees open over je schildklieraandoening. Het is geen schande en als je de ander niet informeert, kunnen zij het ook niet weten.
- Weet dat een schildklieraandoening hebben een belangrijk effect heeft op je partner / de ander en weet dat beiden vaak het beste willen voor de ander. Erover praten maakt het gemakkelijker.
- Word donateur van SON: daar vindt je informatie en mogelijkheden om uit te wisselen, te leren van anderen ‘hoe ermee te leven’.[/su_panel2]