‘Ik heb heel veel aan de tips van medepatiënten gehad.’

Mijn naam is Josina en ben sinds 2004 schildklierpatiënt. Aangezien ik ook antistoffen had, kreeg ik het stempel ziekte van Hashimoto, maar het instellen op schildklierhormoon is gelijk aan een traag werkende schildklier.
Ik begon met een TSH van 34 en een FT4 van 12. Mijn FT4 viel nog binnen de referentiewaarden, maar de TSH gaf aan dat mijn schildklier om hormoon schreeuwde.
Direct begonnen met levothyroxine 25 mcg en elke 6 weken bloed prikken, om te kijken hoe het er voor stond.

Inmiddels had ik me aangemeld bij het voormalige forum van “hypo maar niet happy” en daar heb ik zo ongelooflijk veel van geleerd.
Na een paar maanden zaten mijn waarden netjes tussen de referentiewaarden en mijn huisarts zei: “Je waarden zijn nu goed, dus dezelfde hoeveelheid blijven gebruiken.” Maar ik voelde me nog helemaal niet goed.

Toen heb ik via het forum een vraag gesteld over mijn waarden en ze zeiden: “Vraag of je 6.25 mcg erbij mag doen om fijn in te stellen.” Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het hier met mijn huisarts over gehad. In eerste instantie was ze er geen voorstander van, maar ik zei: “het is mijn lichaam en ik voel me niet goed” en toen ging ze overstag. Na 6 weken ophoging ging ik mij al beter voelen. Maar nog niet optimaal, dus weer bloed geprikt en mijn TSH had echt nog ruimte om nogmaals met 6.25 mcg op te hogen. De huisarts ging mee in mijn beslissing en na deze ophoging ging er een wereld voor mij open. Op dat moment was het de juiste hoeveelheid hormoon waar ik mij goed bij voelde.

Daarna heb ik mij jaren heel goed gevoeld, alleen tijdens het Thyrax-debacle, waarbij iedereen over moest op een ander hormoon, niet. Pffff, wat heb ik mij maanden verschrikkelijk gevoeld op dat andere merk. Gelukkig kwam Thyrax (mijn ‘oude’ merk) toen weer op de markt en binnen twee weken voelde ik me weer goed.

De afgelopen jaren heb ik veel operaties ondergaan en ook de overgang speelde mee waardoor ik weer veel moest bijstellen. Maar met fine tunen met 6.25 mcg is dit ook weer gelukt. Ondertussen gebruik ik nu al maanden 275 mcg en ben stabiel en voel ik mij goed.