Een jaar ontregeld door een onschuldig supplement
Agnes is geen onbekende met schildklierinformatie. Als vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON) adviseert ze bijna dagelijks mensen voorzichtig te zijn met het gebruik van (vrij te verkrijgen) medicijnen, voedingsmiddelen en (voedings)supplementen in combinatie met hun schildklierhormonen. Toch overkwam het haar zelf ernstig ontregeld te raken door het gebruik van magnesiumtabletten. Ze vertelt SON wat haar overkwam en hoopt dat het anderen waarschuwt voorzichtig te zijn met medicatie en mogelijke problemen die daarmee kunnen ontstaan.
Magnesium
“Ik had vooral in de winter vaak last van spierpijnen en stijve gewrichten. Omdat ik in het najaar was begonnen met (hard)lopen wilde ik proberen de voordelen die ik daarvan ervoer, voort te zetten in de winter. Ik las regelmatig adviezen (en goede resultaten) van het gebruik van magnesium tegen deze spier- en gewrichtsklachten. En ook bij wat meer onderzoek met Google leek dit zeker mogelijk te zijn en ik ontdekte geen schadelijk en gevolgen. Omdat ik voorzichtig ben met supplementen – ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat zeker niet altijd op – neem ik alleen specifieke supplementen extra. Dus ik kocht een pot magnesium en voegde deze toe aan mijn verzameling medicatie. Naast levothyroxine gebruik ik ook bloeddrukmedicatie en vitamine D3 en voor het gemak nam ik deze allemaal tegelijkertijd in.”
Klachten
“Met een paar weken kreeg ik alleen maar meer klachten. Maar omdat de winter zijn intrede had gedaan, gaf ik het seizoen de schuld. Toevallig had ik na een paar weken ook een afspraak met de endocrinoloog. Ik ben onder behandeling bij de endocrinoloog omdat ik al bijna 10 jaar tob met instellingen, wisselende uitslagen, klachten en absorptieproblemen. De bloeduitslagen waren deze keer uitzonderlijk slecht (hypothyreoïdie) en pasten bij mijn klachten. Dus werd de dosering weer eens opgehoogd. In de week daarop had ik opeens een heldere ingeving; de magnesium mag je uiteraard niet tegelijkertijd met je schildkliermedicatie innemen! Hoe had ik zo stom kunnen zijn; ik waarschuw anderen regelmatig hiervoor. Van de schrik ben ik helemaal gestopt met de magnesium, maar ik heb ook mijn ‘innamebeleid’ medicatie aangepast. De levothyroxine neem ik niet meer in met andere medicatie in. Overige medicatie gebruik ik op ruime tijdsafstand in.”
“Overigens was dit niet de eerste keer dat voeding een onderwerp van gesprek met de arts was. Zo wachtte ik in vroeger altijd netjes ruim een half uur voor ik ging ontbijten, na het innemen van mijn levothyroxine. Waar ik echter geen rekening mee hield is dat koffie (net als melk(producten) ook niet geschikt is voor het nuchter innemen van medicatie. Toen ik later mijn medicatie ’s avonds ben gaan innemen, ben ik ook in de avond gestopt met het gebruik van koffie en cola, uren voor de inname van de medicatie.”
Ontregeling
“Dit ‘magnesiumfoutje’ heeft me bijna een jaar ontregeling gekost. En als ik niet zelf tot inkeer was gekomen, dan had ik hier nog lang last van kunnen hebben gehad, of veel meer schildklierhormoon hebben moeten gebruiken dan eigenlijk nodig was. De endocrinoloog vraagt niet na welke ‘extra’ medicijnen en supplementen je gebruikt en wie denkt eraan het melden? Ook met de apotheek heb ik hierover een discussie gehad. In de medicatie-app van de apotheek kan je zelf medicatie toevoegen. Dus heb ik toegevoegd ook vitamine D3 te gebruiken. Maar volgens de apotheek mag alleen medicatie op recept, die de apotheek zelf heeft uitgegeven, in de lijst worden opgenomen. Al was hij het ook met me eens dat juist het stimuleren van patiënten om alles wat er wordt geslikt te registreren, het signaleren van mogelijke interacties (door de apotheek) zou verbeteren.”
Het verhaal van Agnes toont aan dat zelfs als je de kennis hebt, je in de valkuil van medicatie-interacties kan vallen. En vaak vertellen mensen dat zij altijd met hun medicatie innemen, zonder problemen. Het klopt dat als mensen dat consequent doen de dosering daarop afgestemd is en het voor hun geen probleem. Maar het levert wel problemen op als je met een (voedings)middel begint (of stopt).