button webshop 75 75pxMeer weten en leren over schildklieraandoeningen? Hier is een greep uit wat er aan boeken te vinden is. Een korte beschrijving van de inhoud geeft enig idee. Diverse boeken zijn een uitgave van SON.

De boeken van SON kunt u kopen in de webshop (klik op webshopicoontje).

Andere boeken zijn te verkrijgen via internet of bij de boekhandel. De uitgaven van American Thyroid Association (ATA) kunt u downloaden.

Heeft u onlangs een boek gelezen dat nog niet in deze lijst is opgenomen, maar u graag anderen zou aanbevelen. Meld het ons. Alvast bedankt voor de tip! 

 

  Ziekten-van-de-schildklier

Ziekten van de schildklier. De feiten.

Auteurs: R.I.S. Bayliss en W.M.G. Tunbridge

Hoe beter mensen over hun ziekte geïnformeerd zijn, hoe minder zorgen zij zich maken. Dit boekje is bedoeld om mensen met een schildklieraandoening een beter inzicht in hun ziekte te geven. Dit wordt ondersteund door duidelijke antwoorden op veelgestelde vragen van patiënten en duidelijke illustraties, waardoor de tekst extra gaat ‘leven’. Een verklarende woordenlijst geeft duidelijke uitleg over allerlei begrippen die je als schildklierpatiënt kunt tegenkomen. Ziekten van de schildklier is een vertaling van Thyroid diseases: the facts van R.I.S. Bayliss en W.M.G. Tunbridge (Oxford University Press). De vertaling werd bewerkt door dr. J.W. Elte en prof. dr. A.C. Nieuwenhuijzen Kruseman, beiden internist.

langlevesaai

Lang leve saai!

auteur Joke Janssen

Het kinderboek is uitgekomen in 2013 en geschreven door Joke Janssen, ook columnist bij SON.

Het boekje gaat over een Petra van 12 die begint met het schrijven van een dagboek, vlak voordat haar moeder te horen krijgt dat ze schildklierkanker heeft. Petra beschrijft haar ervaringen en kijk op het ziekteproces. 

 

Schildklierziekten

Onder redactie van W.M. Wiersinga en E.P. Krenning

In dit boek – geschreven door internationaal bekende Nederlandse deskundigen op schildkliergebied – wordt achtergrondinformatie gegeven over metabolisme en werkingsmechanisme van schildklierhormoon, auto-immuniteit, struma, oogafwijkingen bij de ziekte van Graves, screening van pasgeborenen en het verband tussen schildklierziekten en zwangerschap.

 

Farmacotherapie op maat

Th.P.G.M. de Vries, R.H. Henning en L. Van Bortel

Bij farmacotherapie wordt gezocht naar een zo gunstig mogelijke interactie tussen de patiënt en een geneesmiddel met als doel een maximum aan gewenst effect en zo min mogelijk bijwerkingen. Dit boek (in eerste instantie bedoeld voor geneeskundestudenten) beschrijft begrippen in de geneesmiddelenleer zoals: halfwaardetijd, klaring, steady state, cumulatie, enzovoort. Met deze link krijg je alvast een idee van dit boek.

 

Patiëntenbrochures van de American Thyroid Association

De ATA (American Thyroid Association) biedt op zijn website Engelstalige brochures en Frequently Asked Questions (FAQ’s) voor allerlei schildklieraandoeningen.

 quick guides btf

Patiëntenbrochures van de British Thyroid Foundation

De BTF geeft diverse Quick Guides uit (in het Engels) met informatie over schildklieraandoeningen, die als pdf kunnen worden gedownload.

 AnkevHaften de kanker voorbij 2

Goede kanker bestaat niet!
De kanker voorbij - (over)leven na kanker

In 2012 kreeg Anke van Haften de diagnose schildklierkanker. Zo’n beetje de eerste woorden die ze daarna te horen kreeg waren: ‘Gelukkig heeft u een goede kanker.’ Deze uitspraak is haar altijd bijgebleven en ze gebruikte hem voor de titel van haar boek: Goede Kanker bestaat niet!, een bundeling van de columns die ze schreef. De kanker voorbij - (over)leven na kanker is het vervolg op dit boek.

Beide boeken zijn geschreven door ervaringsdeskundige Anke van Haften en te bestellen via de website van Anke: https://www.ankevanhaften.nl/bestellen/