Onderzoek rol darmbacteriën bij subklinische hypothyroïdie

Prof. dr. Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog, en arts-onderzoeker Aline Fenneman, beiden verbonden aan Amsterdam UMC, locatie AMC, zijn gestart met onderzoek naar de rol van (dunne) darmbacteriën op het afbraakproces van de schildklier.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat door het inbrengen van gezonde donor feces oplossing (poep) de darmbacterie-samenstelling en tevens ook de lichaamsstofwisseling tijdelijk veranderd kan worden. Dit is het eerste onderzoek in de wereld naar de rol van darmbacteriën bij het ontstaan van de ziekte van Hashimoto. Het doel is te voorkómen dat de ziekte van Hashimoto daadwerkelijk ontstaat.

 

Terugkijken TV-uitzending

In deze aflevering van Dokters van Morgen zien we Geert-Jan, die een voorstadium van de ziekte van Hashimoto heeft, subklinische hypothyroïdie (vanaf 13:00 min.). Hij krijgt een poeptransplantatie via een neussonde. Hij hoopt door deze behandeling te voorkomen dat hij de ziekte van Hashimoto krijgt. Deze video is onderdeel van de uitzending van Dokters van Morgen over ontstekingen, woensdag 9 december bij AVROTROS op NPO 1.

Deelname aan het onderzoek

pagina 1 van de infographic darmonderzoek
Klik voor vergroting

Patiënten die in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek voldoen aan de volgende voorwaarden (cursief betreft aangepaste criteria):

  • Diagnose subklinische hypothyroïdie (voorstadium trage schildklier)
  • Diagnose in de afgelopen twee jaar
  • Lab-waarden:  TSH vanaf 8 mE/L; Vrij T4 binnen normaalwaarden
    (9-24 pmol/L)
  • Geen of kort gebruik levothyroxine (alleen als proefbehandeling)
    Zie voor overige voorwaarden de infographic.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in Amsterdam UMC, locatie AMC door prof. dr. Max Nieuwdorp in samenwerking met drs. Aline Fenneman en prof. dr. Eric Fliers (MAR-lid SON).
Aanmelden kan tot en met 2022.

Voor deelnemers aan het onderzoek is een vergoeding van € 400 beschikbaar.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in (deelname aan) dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend internist of met de studie-arts van het IMITHOT-onderzoek, drs. A.C. Fenneman, a.fenneman@amsterdamumc.nl

Lees meer over deelname aan het onderzoek (infographic)