Oproepen deelname aan onderzoek

Regelmatig doen ziekenhuizen/onderzoekers een oproep aan patiënten om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek. Schildklier Organisatie Nederland ondersteunt onderzoek naar schildklieraandoeningen en nieuwe behandelingen van harte. Alleen door meer wetenschappelijk onderzoek komen we tot meer inzicht in het het ziekteproces functioneren van de schildklier of nieuwe of verbeterde behandelingen.

Zorg dat je altijd goed geïnformeerd bent over het onderzoek waar je eventueel aan zou willen deelnemen, zodat je goed weet wat je kunt verwachten.

De onderzoeker zal je altijd informeren over de extra inspanning en of er risico’s zijn. Dit hangt af van het soort onderzoek, de behandeling en eventuele extra metingen.

Trage schildklier en T3/4-combinatietherapie

Naam onderzoek: T3-4 Hypo trial

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of het toevoegen van het schildklierhormoon T3 aan de T4 (levothyroxine) therapie de klachten van vermoeidheid en eventuele andere klachten kan verminderen.

Meer lezen

Goedaardige schildklierknobbel die te veel hormoon aanmaakt

Naam onderzoek: RABITO-studie

Doel: onderzoeken wat de beste behandeling is voor patiënten met een goedaardige schildklierknobbel die te veel hormoon aanmaakt. Twee behandelingen worden vergeleken: de behandeling met radioactief jodium en de nieuwe behandeling met RFA. Bij RFA wordt de knobbel verhit met een naald waardoor de knobbel verschrompelt. 

Flyer Rabito-studie

Deelnemende ziekenhuizen:

  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
  • Amphia, Breda
  • Amsterdam UMC: locatie AMC en locatie VUMC
  • Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
  • Elkerliek ziekenhuis, Helmond
  • Rijnstate, Arnhem
  • Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), locaties Hengelo en Almelo

Je kunt de flyer meenemen naar het consult of aan je arts sturen. Download de flyer en/of de patiënteninformatie.

Meer lezen

Schildklierkanker en keuzehulp (COMBO-studie)

Het doel van de COMBO-studie is te onderzoeken of een keuzehulp de communicatie tussen arts en patiënten met schildklierkanker verbetert. Er zijn nog 18 patiënten nodig.

Meer lezen

Oogziekte van Graves en prednison

Doel van het onderzoek is te kunnen voorspellen of een patiënt tijdens de ‘ontstekingsfase’ wel of niet baat zal hebben bij een behandeling met prednison.

Meer lezen
Meer lezen over meedoen aan onderzoek