Voeding & Schildklier

Er bestaat veel onduidelijkheid over de effecten van voeding op de schildklier. In het magazine Schild van september 2014 is daar aandacht aan besteedt, met een praktisch overzicht van de belangrijkste stoffen en de producten waarin ze voorkomen.  Het artikel stond geplaatst in het midden van het magazine - de centerfold - om te kunnen bewaren. 

In dit artikel halen we de belangrijkste zaken nog even aan en verwijzen we u verder naar bronnen voor meer informatie. Ook bieden we u het artikel te downloaden aan, zodat u het kunt bewaren.

Bekijk en/of download het overzicht (A4)  pdfcenterfold_3-2014.pdf1.32 MB. Rechtsklik met de muis op de link en kies in het dropdown menu voor "Link opslaan als".

Do’s & Don’ts voeding schildklier

  • Do: vermijd grapefruitsap bij medicijngebruik: het heeft invloed op de opname. Tegen mineola’s, sinaasappels en mandarijnen zijn weinig bezwaren. Het beste is om medicijnen met water in te nemen.
  • Do: eet zo veel mogelijk natuurlijke voeding, zoals zaden en pitten, granen, groenten en fruit, noten, schaal- en schelpdieren, vis, melk, eieren en (olijf)olie. Het algemene advies is vooral dat je gevarieerd moet eten.
  • Don’t: het aminozuur thyrosine slikken als supplement bij een slecht werkende schildklier. Het zou, samen met jodium, de aanmaak van schildklierhormoon herstellen. Hier is echter onvoldoende bewijs voor.
  • Don’t: veel verzadigd vet eten. Dit is voornamelijk aanwezig in hard vet, snacks en koek. Verzadigd vet heeft een negatieve invloed op het cholesterol en op hart en bloedvaten. Een verhoogd cholesterolgehalte komt regelmatig voor bij schildklierpatiënten.
  • Don’t: levothyroxine tegelijk met je voeding innemen. Omdat veel voedingsmiddelen invloed hebben op de opname, moet je deze op je nuchtere maag innemen: dertig minuten voor het ontbijt of twee uur na de avondmaaltijd. Beter is ook om de tabletten niet met melk, yoghurt of koffie in te nemen en ook niet met calcium- of ijzerpreparaten.

Meer weten?

Blogfoto: MeiTeng
Laatst aangepast op 30 december 2014