Onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken wijst uit dat zwangere vrouwen met een laag thyroxinegehalte (een schildklierhormoon) een grotere kans hebben op een het krijgen van een kind dat moeite heeft met rekenen. Voor de ontwikkeling van het brein van de baby is thyroxine essentieel tijdens de zwangerschap. 

Het was reeds bekend dat een laag thyroxinegehalte in het begin van de zwangerschap leidt tot een verlaagd IQ van het kind maar nu komt naar voren dat het ook invloed heeft op slechtere schoolresultaten bij jongere kinderen, vooral bij rekenen. 

"Uit ons onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen een laag hormoongehalte tijdens de zwangerschap en rekenvaardigheid. De kinderen die behoorden tot de 10 procent laagste hormoongehaltes bleken lager te scoren op rekenen", zegt Finken.

Voor het onderzoek zijn bijna 1200 Amsterdamse kinderen gevolgd vanaf het begin van de zwangerschap totdat ze naar de basisschool gingen. Finken en zijn onderzoeksteam blijven de kinderen volgen om te zien of de ontwikkelingsachterstand blijft bestaan. 

Bron: VUMC