Proefschrift Korevaar

Niet alleen een tekort aan schildklierhormoon kan leiden tot verminderde ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kind of zwangerschapscomplicaties als vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), ook een teveel aan schildklierhormoon kan mogelijk schadelijk zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van promovendus Tim Korevaar, verbonden aan het Schildkliercentrum van het Erasmus MC.

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Zwangeren met een mild tekort aan schildklierhormoon -dat dikwijls wordt ‘verraden’ door een milde verhoging van het schildklierstimulerend hormoon TSH- krijgen op dit moment vaak nog een volledige dosis schildklierhormoon toegediend, maar voorzichtigheid is hierbij geboden. Het komt regelmatig voor dat zwangere vrouwen nu, onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ een volledige dosis schildklierhormoon krijgen toegediend.

Uit onderzoek van promovendus Korevaar, in samenwerking met prof. Robin Peeters en prof Henning Tiem blijkt dat een teveel aan schildklierhormoon mogelijk dezelfde schade veroorzaakt als een tekort. Hierbij is vooral gekeken naar de vrije T4 (FT4). Vanwege het risico dat er dan een teveel aan schildklierhormoon ontstaat, is de Amerikaanse behandelrichtlijn onlangs al aangepast. Jaarlijks wordt bij ongeveer vijf procent van de zwangeren een -milde- afwijking in het schildklierhormoon gevonden, zoals bij een subklinische hypothyreoïdie.

Promotie

Korevaar promoveert 22 februari aan het Erasmus MC en publiceerde zijn bevindingen eerder al in wetenschappelijke tijdschriften zoals Lancet Diabetes & Endocrinology. SON is betrokken bij de ontwikkelingen van dit onderzoek en bij vervolgonderzoek. Mede dankzij giften van donateurs was SON in staat tot een kleine financiële bijdrage voor het proefschrift van Dr. Korevaar.

Dr. Korevaar heeft voor de publicatie en presentatie van zijn thesis een app uitgebracht, die gratis is te downloaden voor zowel de iPhone als Android.

Meer over zwangerschap en schildklierproblemen lees je hier.

Bron: Erasmus MC