vragenuurtje

Op Wereldkkankerdag, 4 februari jl. is Daniëlle Dercks van het schilldklierkankerspreekuur van SON twee uur lang - van 10 tot 12 uur - extra telefonisch bereikbaar geweest voor iedereen die vragen heeft over schildklierkanker. Daniëlle is ervaringsdeskundige, heeft zelf in 2014 de diagnose schildklierkanker gekregen en is sinds eind 2015 vrijwilliger bij SON. Marika Porrey, voorzitter schildklierkankerwerkgroep en ook ervaringsdeskundige, was ook stand by. 

Marika Porrey 3

 

Wereldkankerdag

Dit extra spreekuur vond plaats in het kader van Wereldkankerdag. Op Wereldkankerdag slaan vele organisaties de handen ineen om aandacht te vragen voor de impact van kanker. Ook Schildklier Organisatie Nederland (SON) is één van deze organisaties, die zich rondom deze dag extra inzet voor (ex)patiënten met schildklierkanker. 

Speciale Nieuwsbrief

Donderdag 1 februari is er een speciale SON nieuwsbrief verzonden aan donateurs en abonnees, geheel gewijd aan schildklierkanker. 

Wil je ook de digitale SON-nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!
Schildklierkanker - keywords

SON-werkgroep Overijssel organiseerde in Isala Zwolle een informatie-avond op woensdagavond 19 april 2017. Een succesvolle avond met ongeveer 50 geïnteresseerde bezoekers. Omdat schildklierkanker een relatief zeldzame aandoening is zijn we zeer tevreden met dit aantal. De mensen kwamen uit alle hoeken van het land.

Schildklierkanker - keywords

In het UMC Utrecht is voor de 100e keer een schildklieroperatie met behulp van een robot uitgevoerd.
Patiënten hebben met deze manier van opereren een cosmetisch beter resultaat. Ze houden er geen opvallend litteken in de hals aan over, maar slechts een klein litteken in de oksel.

Schildklierkanker - keywords

In 2015 komt de nieuwe Richtlijn Schildklierkanker uit. Hoe komt zo'n richtlijn eigenlijk tot stand? Wie bepaalt wat erin komt? En wat zijn de belangrijkste punten die erin staan? MAR-lid, prof. dr. Thera P. Links legt het uit.

Artsen die betrokken zijn bij de behandeling van schildklierkanker proberen de stand van zaken met betrekking tot deze behandeling zo helder mogelijk te verwoorden in de richtlijn. De artsen maken deel uit van een werkgroep van twintig leden: mensen uit verschillende ziekenhuizen in Nederland - academisch en niet-academisch - die door hun beroepsvereniging worden afgevaardigd om mee te werken aan de richtlijn. Een officiële functie dus. In de werkgroep zitten ook verpleegkundigen en patiënten. Het hele proces wordt ondersteund door medewerkers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Schildklierkanker - keywords

Anke van Haften werd in schildklierkringen bekend door haar wekelijkse columns op de website van SON. Haar persoonlijke verhalen zijn nu gebundeld in het boek Goede kanker bestaat niet! ‘Dat ik een verschil kon maken door mijn verhaal te vertellen, heeft me veel goed gedaan.’

In 2012 kreeg Anke van Haften de diagnose schildklierkanker. Zo’n beetje de eerste woorden die ze daarna te horen kreeg waren: ‘Gelukkig heeft u een goede kanker.’ Deze uitspraak is haar altijd bijgebleven en ze gebruikte hem voor de titel van haar boek: Goede Kanker bestaat niet!, een bundeling van de columns die ze schreef op de website van SON.