jodiumprofylaxe

Ook schildklierpatiënten kunnen jodiumpillen gebruiken, in het geval van een nucleaire calamiteit, adviseert prof. dr. Peeters (MAR). 

Begin dit jaar werd in diverse media aangekondigd dat de overheid jodiumtabletten gaat verstrekken. Er wordt binnenkort - na een kort uitstel - jodium verspreid onder mensen onder de 40 jaar, die binnen een zone van 20 km van een kerncentrale wonen. Daarmaast worden er jodiumtabletten verstuurd naar mensen onder de 18 jaar, in een zone tot 100 km van een kerncentrale. 

SON-werkgroep Overijssel organiseerde in Isala Zwolle een informatie-avond op woensdagavond 19 april 2017. Een succesvolle avond met ongeveer 50 geïnteresseerde bezoekers. Omdat schildklierkanker een relatief zeldzame aandoening is zijn we zeer tevreden met dit aantal. De mensen kwamen uit alle hoeken van het land.

In het UMC Utrecht is voor de 100e keer een schildklieroperatie met behulp van een robot uitgevoerd.
Patiënten hebben met deze manier van opereren een cosmetisch beter resultaat. Ze houden er geen opvallend litteken in de hals aan over, maar slechts een klein litteken in de oksel.

In 2015 komt de nieuwe Richtlijn Schildklierkanker uit. Hoe komt zo'n richtlijn eigenlijk tot stand? Wie bepaalt wat erin komt? En wat zijn de belangrijkste punten die erin staan? MAR-lid, prof. dr. Thera P. Links legt het uit.

Artsen die betrokken zijn bij de behandeling van schildklierkanker proberen de stand van zaken met betrekking tot deze behandeling zo helder mogelijk te verwoorden in de richtlijn. De artsen maken deel uit van een werkgroep van twintig leden: mensen uit verschillende ziekenhuizen in Nederland - academisch en niet-academisch - die door hun beroepsvereniging worden afgevaardigd om mee te werken aan de richtlijn. Een officiële functie dus. In de werkgroep zitten ook verpleegkundigen en patiënten. Het hele proces wordt ondersteund door medewerkers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Anke van Haften werd in schildklierkringen bekend door haar wekelijkse columns op de website van SON. Haar persoonlijke verhalen zijn nu gebundeld in het boek Goede kanker bestaat niet! ‘Dat ik een verschil kon maken door mijn verhaal te vertellen, heeft me veel goed gedaan.’

In 2012 kreeg Anke van Haften de diagnose schildklierkanker. Zo’n beetje de eerste woorden die ze daarna te horen kreeg waren: ‘Gelukkig heeft u een goede kanker.’ Deze uitspraak is haar altijd bijgebleven en ze gebruikte hem voor de titel van haar boek: Goede Kanker bestaat niet!, een bundeling van de columns die ze schreef op de website van SON.