kanker voorbij

Anke van Haften, schrijver van het boek: “Het leven na kanker gaat met vallen en opstaan. Soms ben ik boos, op iedereen die het niet begrijpt en op mezelf dat ik me dat aantrek. Soms kom ik de trap niet af en andere dagen loop ik fluitend door de stad. Soms moet ik huilen van frustratie en op andere dagen lach ik mezelf uit. Soms spuw ik vuur maar vaak vraag ik om heel veel liefde of juist andersom. Ik ben onberekenbaar als het gaat om stemmingen. Maar daarentegen ben ik er nog en is het leven, nooit saai.”

Opvolger van “Goede kanker bestaat niet!”

In 2014 schreef Anke van Haften “Goede kanker bestaat niet! Een ervaringsverhaal over haar diagnose schildklierkanker. Met dit vervolg De kanker voorbij, “over” leven na kanker, wil zij laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent, je per definitie niet vóórbij de kanker bent.

Ondanks dat je er goed uit ziet, bestaat er een realiteit waarin chronisch ziek een hoofdrol speelt met restklachten als depressie waar je mee moet leren dealen. Je zeurt niet omdat je, “gelukkig maar”, nog leeft. In “De kanker voorbij” pleit zij voor begrip, (h)erkenning en begeleiding na kanker zowel medisch als psychisch als arbeid therapeutisch. Iets dat in veel gevallen nog ver te zoeken is.

Voorwoord

Rietje Meijer, directeur van Schildklier Organisatie Nederland (SON), beveelt het boek van harte aan.

“Het pleidooi voor revalidatie in haar boek, draag ik een warm hart toe. Gelukkig wordt er steeds vaker aandacht besteed aan verwerking en nazorg. Nog lang niet genoeg, maar wegwuiven kan niet meer. “Betere zorg begint met een goed gesprek”. Dit boek gaat een stap verder, namelijk dat ook in de nazorg het goede gesprek en het krijgen van gehoor essentieel is.

SON is trots dat wij mensen als Anke in onze gelederen hebben die samen met medepatiënten, oftewel medemusketiers zoals zij hen noemt, hun verhaal inzetten voor dat hogere doel. Tegelijkertijd relativeert het haar eigen persoonlijke situatie, want zoals zij zegt: iedereen heeft haar of zijn pijn. En daar moet je mee leren omgaan. Anke schrijft boeiend en met humor. Dat is op zich al een manier om verder te gaan. Lees vooral zelf. Een aanrader."

U kunt de boeken bestellen via de website www.ankevanhaften.nl >>