Goede kanker bestaat niet! - keywords

Anke van Haften werd in schildklierkringen bekend door haar wekelijkse columns op de website van SON. Haar persoonlijke verhalen zijn nu gebundeld in het boek Goede kanker bestaat niet! ‘Dat ik een verschil kon maken door mijn verhaal te vertellen, heeft me veel goed gedaan.’

In 2012 kreeg Anke van Haften de diagnose schildklierkanker. Zo’n beetje de eerste woorden die ze daarna te horen kreeg waren: ‘Gelukkig heeft u een goede kanker.’ Deze uitspraak is haar altijd bijgebleven en ze gebruikte hem voor de titel van haar boek: Goede Kanker bestaat niet!, een bundeling van de columns die ze schreef op de website van SON.

Anke kwam in 2013 in contact met mensen van SON via het project ‘Gezichten achter schildklierkanker’, een boek met ervaringsverhalen van patiënten waaraan ze meewerkte. Ze sloot zich aan als vrijwilliger en vertelde de webredactie van SON over het dagboek dat ze had bijgehouden nadat bij haar schildklierkanker was vastgesteld. De verhalen waren zo leuk geschreven dat Anke werd gevraagd om ze als columns op de website van SON te plaatsen. ‘Ik heb daar geen moment over hoeven nadenken’, zegt ze.

Het K-woord

‘En toen was er ineens op 26 april 2012 het K-woord...’ Het is de eerste regel van Anke’s eerste blog op www.schildklier.nl. Er kwamen veel positieve reacties op en lezers gaven aan dat ze er veel aan hadden. ‘En ik had weer veel aan de reacties van anderen’, vertelt Anke. ‘Het sterkte me dat ik een verschil kon maken door mijn verhaal te vertellen. Daar had ik vooraf niet bij stilgestaan en het heeft me veel goed gedaan.’ 
Anke kreeg steeds meer berichten van lezers die opperden dat ze haar verhalen moest bundelen en uitgeven. ‘Daar moest ik wel even over nadenken. Een boek is iets heel tastbaars en blijvends en dat vond ik best eng. Ik vind het nog steeds een gek gezicht om mijn naam op mijn boek te zien staan, maar eigenlijk ben ik wel erg trots.’

Anke volgen? Op www.ankevanhaften.nl vind je meer informatie en het laatste nieuws over Anke. Je kunt er ook haar boek bestellen, dat een dezer dagen zal verschijnen. Anke is ook erg actief op Facebook en Twitter.

Bewustzijn creëren

De blogs en het boek zijn voor Anke een middel om zo veel mogelijk patiënten te helpen én schildklierkanker onder de aandacht brengen. Haar ervaringsverhalen spreken ook mensen aan die leiden aan andere vormen van kanker of chronische aandoeningen. ‘Ik wilde bewustzijn creëren over hoe het is om schildklierkanker te hebben’, aldus Anke. ‘Bij andere patiënten, maar ook bij de artsen. Ik hoop dat er een gesprek op gang komt tussen patiënten en artsen, want ik heb gaandeweg mijn ziekteproces gemerkt dat het belangrijk is dat je goed communiceert met je arts. Dat je goed uitlegt wat je wilt, voelt en bedoelt.’ 

Anke Cover
Wat de toekomst betreft, vertelt Anke: ‘Ik schrijf alweer aan een nieuwe reeks blogs: op ontdekkingsreis naar mezelf. Ze staan op mijn website www.ankevanhaften.nl.

Het boek van Anke van Haften, Goede kanker bestaat niet! kan ook via SON worden besteld. SON zal € 1,45 van elk verkocht boek ontvangen.

Het boek is te betellen via de Boekenroute. Na gebruik van de button 'Koop dit boek! wordt u doorverwezen naar de verkoopadministratie. Op de tweede pagina van dit proces (2. Verzendgegevens) kunt u bij het veld 'Eventuele opmerkingen' het woord "SON" toevoegen. SON ontvangt dan automatisch een bijdrage van de verkoop. 

Laatst aangepast op