Op 7 november start de Europese bijwerkingenweek. CBG en Lareb doen mee.

Het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen moet beter. Daarom doen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb mee aan de Europese bijwerkingenweek. Deze start op 7 november in 22 Europese landen en duurt tot en met 11 november 2016.

Sociale media

De campagne bestaat uit animatiefilmpjes en korte infographics. Verspreiding gebeurt met #mijnbijwerking via Facebooken Twitter. Het doel van deze week is dat medicijngebruikers mogelijke bijwerkingen vaker melden.

Bewaken veiligheid geneesmiddelen

Voordat een medicijn wordt toegelaten beoordeelt het CBG of het werkt en veilig is. Als het medicijn eenmaal op de markt is, blijven het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb het medicijn goed in de gaten houden. Dit gebeurt door bijwerkingen steeds af te wegen tegen de bedoelde effecten. In Nederland kunnen mensen bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Die analyseert de meldingen en stuurt de resultaten door naar het CBG.  

Meer kennis over bijwerkingen

Bert Leufkens, voorzitter CBG: “Veel van de bijwerkingen zijn bekend, maar soms komen ook nieuwe bijwerkingen aan het licht. Of bijwerkingen komen vaker voor dan we eerst dachten. Melden zorgt voor meer kennis over bijwerkingen. Die kennis delen we met bijvoorbeeld artsen. Nieuwe bijwerkingen komen in de bijsluiter.” 
 
Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb: “In elk ziekenhuis is er gemiddeld één opname per dag door bijwerkingen na medicijngebruik. Het is belangrijk dat we zo veel mogelijk weten over welke bijwerkingen een medicijn kan veroorzaken. En dat we uitzoeken waardoor die bijwerkingen ontstaan.”

Melden bijwerking

Het melden van bijwerkingen draagt bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Iedereen kan bijwerkingen melden aan het Lareb.

Meer informatie