Prof.dr. Robin Peeters kreeg een Vidi van 800.000 euroRobin Peeters is verbonden aan de afdeling Endocrinologie en het Schildkliercentrum in het Erasmus MC en lid van de Medische Advies Raad (MAR) van Schildklier Organisatie Nederland. 

Vidi

Een Vidi is een subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor ervaren wetenschappers met vernieuwende ideeën. Met een Vidi-subsidie kunnen onderzoekers een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en zelf onderzoekers aanstellen. Robin Peeters zet zijn Vidi in om een methode te ontwikkelen om via het bloed van de zwangere het schildklierhormoon van de baby in de gaten te kunnen houden. 

Schildklier en zwangerschap

Lage schildklierhormoonspiegels bij moeders tijdens de zwangerschap komen vaak voor en kunnen leiden tot een verlaagd IQ, autisme, ADHD en schizofrenie bij het kind. De methode moet bijdragen aan een betere behandeling van deze moeders en de hersenontwikkeling van hun kinderen (NWO).

Eerder onderzoek

Onderzoek naar zwangerschap en schildklier heeft al langer de aandacht van de onderzoekers van het Erasmus MC. Zo presenteerde dr. Tim Korevaar op 20 oktober 2015 zijn studie over schildklierhormonen en zwangerschap op het internationale congres van schildklierspecialisten (ITC) in Orlando, Florida. Dit onderzoek gaf inzicht in de gevolgen van jodiumtekort en te laag schildklierhormoon tijdens de zwangerschap op de hersenontwikkeling van het kindOp 22 februari 2017 promoveerde Korevaar met dit onderzoek. SON was betrokken bij de ontwikkeling van dit onderzoek en bij vervolgonderzoek. 

Bron: Erasmus MC, 30 mei 2017