11stedenzwemtocht

Aangepast: Ruim 4,7 miljoen euro heeft de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden inmiddels opgeleverd. 

11stedenzwemtocht

De Olympisch kampioen en ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden heeft van 18 tot en met 20 augustus 2018 de 11stedenzwemtocht gezwommen. De inzet was tweehonderd kilometer non-stop, om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. 

Hoewel Maarten vanwege gezondheidsredenen de tocht heeft moeten beëindigen na 55 uur en 163 kilometer zwemmen is de actie een enorm succes waarbij Nederland erg meeleeft en gul geeft. Voor het aansprekende doel én uit bewondering voor deze prestatie. 

Elke stad van Maartens 11stedenzwemtocht stond symbool voor 1 van de 11 geselecteerde onderzoeken. Voor Dokkum was dit schildklierkankeronderzoek.

Schildklierkankeronderzoek: lichaamseigen schildklier

De Maarten van der Weijden foundation steunt het onderzoek naar stamceltherapie tegen hypothyreoïdie,  veroorzaakt door de behandeling van schildklierkanker. 

Bij schildklierkanker kan totale verwijdering van het orgaan onderdeel van de behandeling zijn. Medicijnen (schildklierhormoon) moeten dan de schildklierfunctie overnemen. Dat gaat vaak goed, maar ideaal is het niet. Het kan een lange tijd duren voordat de juiste dosering voor één persoon is vastgesteld en de balans is snel verstoord.

Daardoor kunnen patiënten last krijgen van vermoeidheid, verstopping, gewicht toename, hartproblemen en verlies van sterkte van de botten.

"Nu is er tegenwoordig met moderne celkweektechnieken veel mogelijk, zoals het kweken van schildkliercellen die ook schildklierhormoon produceren. De onderzoekers gaan uitzoeken of het mogelijk is om na verwijdering van de schildklier zulke vervangende cellen op te kunnen kweken. Nog niet bij de patiënt zelf; dat zou de volgende stap zijn als dit project succesvol is."

Onderzoek van prof. Rob Coppes, UMC Groningen, ‘Autologous stem cell therapy for cancer treatment induced hypothyroidism’.

>> Lees meer over het onderzoek

Patiënt-ambassadeurs

Aan elk van de elf onderzoeken zijn (ex-)patiënten gekoppeld. Voor het schildklieronderzoek zijn dit Anke van Haften, Marika Porrey en Daniëlle Dercks, allen schildklierkankerpatiënt en lid van de SON werkgroep schildklierkanker.

Anke komen we tegen op de billboards in Dokkum. We kennen haar van haar boeken “Goede kanker bestaat niet” en “De kanker voorbij”. Marika licht het onderzoek toe in deze video.

Danielle benadrukte tijdens het interview op het Dokkum-podium onder meer het belang van meer invloed van kankerpatiëntenorganisaties (kpo’s) op de keuze van (subsidiering van) wetenschappelijke onderzoeken. “Het zijn tenslotte de patienten die weten wat hun kwaliteit van leven kan verbeteren en waar zij behoefte aan hebben.

Via de Maarten van der Weijden Foundation hebben de kpo’s nu 11 onderzoeken kunnen selecteren die van belang zijn voor de kankerpatiënt van nu.”

Betere kwaliteit van leven

Danielle gaat tijdens de podiumpresentatie in Dokkum in op de vraag wat het schildklierkankeronderzoek voor haarzelf zou kunnen betekenen.

"Als het inderdaad lukt om dit te realiseren dan zou dat betekenen dat ik geen medicatie meer hoef te slikken, waardoor ik een betere kwaliteit van leven heb. Nu ben ik vaak vermoeid en blijft mijn temperatuur niet altijd op peil omdat ik afhankelijk ben van medicatie." 

Doneren 11stedenzwemtochtDanielle cheque aangepastInterview Danielle DerksDD popMaarten aangepast

 

Jij kunt ook een bijdrage leveren! 

11stedenzwemtocht

Klik op het plaatje en ga naar de donatiepagina 11stedenzwemtocht.