Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt in haar campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Veel mensen gebruiken kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het CBG wil het bewustzijn vergroten over de risico's. 

Invloed op andere medicijnen

Door het gebruik van een medicijn en een kruidenproduct kan wisselwerking optreden. Een wisselwerking kan ervoor zorgen dat een medicijn beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in uw lichaam. Zo krijgt u misschien te veel of juist te weinig binnen van het medicijn. Daarnaast kunnen kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Dan kunt u eerder last krijgen van bijwerkingen.

In sommige gevallen kan een wisselwerking met een (ander) medicijn ernstige gevolgen hebben. Zo kan Sint-Janskruid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker minder effect hebben, maar de werking van anti-depressiva juist versterken. 

Kruiden die u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel hebben geen invloed op uw medicijnen, maar let op als u de kruiden in hoge concentratie gebruikt zoals in een capsule.

Combinatie met medicijnen: overleg

Advies van het CBG: Overleg altijd met uw arts of apotheker voordat u een kruidenproduct en een (ander) medicijn samen gaat gebruiken. Lees ook altijd het etiket en de bijsluiter van uw medicijn, daar kan informatie in staan over wisselwerkingen met medicijnen en kruiden. Staat er niks op het etiket of in de bijsluiter of twijfelt u of er mogelijk een wisselwerking kan zijn? Vraag advies aan uw arts of apotheker.

Uitkomsten onderzoek

Het CBG deed onderzoek naar de wisselwerking tussen tien veelgebruikte kruiden en diverse medicatie, variërend van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over deze tien kruidenproducten opgesteld, te vinden op de website van het CBG.

De Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG is voor ruim 2100 medicijnen aangepast. Daar staat nu per medicijn duidelijk vermeld of het interacties heeft met kruidenproducten (in de kolom aan de rechterkant).

Bekijk hier de video over de risico's op wisselwerkingen:

Onderscheid kruidengeneesmiddel en kruidensupplement

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden níet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. 

 

Lees meer op de website van het CBG >>

Bron: nieuwsbericht CBG, 6 juli 2019