Fabrikant Merck meldt SON dat zij de Euthyrox tabletten hebben verbeterd zodat zij stabieler en langer houdbaar zijn. De stabiliteit verbetert door de toegestane afwijking van de werkzame stof in een tablet levothyroxine te verkleinen. Ook de verpakking van de tabletten wijzigt, zodat de nieuwe variant herkenbaar is. 

Schild Magazine juni 2017

In de nieuwe Schild van juni kunt u onder meer het volgende lezen:

  • Gewoon een puber of toch ziek? De 15-jarige Meike heeft last van concentratieverlies, moeheid, gewichtsschommelingen, opvliegers … ‘Als iedereen met jas aan op de fiets zat, fietste ik zonder.’ De oorzaak blijkt de ziekte van Graves.  
  • Zwangerschap en schildklier – Onderzoek biedt nieuwe inzichten in schildklierstimulatie tijdens zwangerschap.
  • 'Ik dacht meteen aan mijn schildklier’, vertelt Nina Obrink in Praktisch, ‘tot ik het spotje hoorde van Wereld Diabetesdag.’ Je ‘rest’klachten zijn niet per se gelinkt aan je schildklier. Veel schildklierpatiënten hebben een of meer auto-immuunziekten. Hoe kom je daar dan achter? En heeft het effect op elkaar?
  • Het onderzoek naar de gevolgen van het Thyrax-tekort is afgerond. ’35 procent van de patiënten voelde zich na zes weken slechter.’ Deze en andere uitkomsten van het onderzoek lees je in dit nummer.
  • Arts en onderzoeker over de gevolgen van het Thyrax-tekort: ‘Zoiets mag nooit meer gebeuren.' We blikken terug met prof. dr. Eric Fliers en dr. ir. Joke Korevaar op het tekort en het onderzoek. Wat kunnen we hiervan leren?
  • En je Tirosint capsule met levothyroxine doorknippen of snijden om nog beter te kunnen doseren? Niet doen! Waarom niet? Dat lees je in Feit of Fabel. 

De nieuwe Schild komt rond 22 juni uit. Schild is het Magazine van Schildklier Organisatie Nederland - gratis voor donateurs - dat eens per kwartaal verschijnt. 

Donateurs

Donateurs van SON ontvangen 4x per jaar het magazine Schild. Het magazine verschijnt in maart, juni, september en december. Als je donateur wordt in de loop van het jaar, ontvang je de laatste twee magazines die zijn verschenen. In 2017 bedraagt de donatie € 34,00. Bij automatische incasso betaal je slechts € 30,75.

Aanmelden kan als volgt:

Proefexemplaar Schild aanvragen

Bent u geinteresseerd? Stuur een e-mail aan info@schildklier.nl met uw verzoek en postadres en wij sturen u zo snel mogelijk het meest recente exemplaar toe. Telefonisch bestellen kan ook. Bel naar 085 - 489 12 36, van ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur.

Nabestellen 

U kunt ook een 'Schild' nabestellen via bovenstaande contactgegevens. Geef aan welke publicatie u wilt hebben. De kosten zijn € 4,95.

Prof.dr. Robin Peeters kreeg een Vidi van 800.000 euroRobin Peeters is verbonden aan de afdeling Endocrinologie en het Schildkliercentrum in het Erasmus MC en lid van de Medische Advies Raad (MAR) van Schildklier Organisatie Nederland. 

Vidi

Een Vidi is een subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor ervaren wetenschappers met vernieuwende ideeën. Met een Vidi-subsidie kunnen onderzoekers een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en zelf onderzoekers aanstellen. Robin Peeters zet zijn Vidi in om een methode te ontwikkelen om via het bloed van de zwangere het schildklierhormoon van de baby in de gaten te kunnen houden. 

Schildklier en zwangerschap

Lage schildklierhormoonspiegels bij moeders tijdens de zwangerschap komen vaak voor en kunnen leiden tot een verlaagd IQ, autisme, ADHD en schizofrenie bij het kind. De methode moet bijdragen aan een betere behandeling van deze moeders en de hersenontwikkeling van hun kinderen (NWO).

Eerder onderzoek

Onderzoek naar zwangerschap en schildklier heeft al langer de aandacht van de onderzoekers van het Erasmus MC. Zo presenteerde dr. Tim Korevaar op 20 oktober 2015 zijn studie over schildklierhormonen en zwangerschap op het internationale congres van schildklierspecialisten (ITC) in Orlando, Florida. Dit onderzoek gaf inzicht in de gevolgen van jodiumtekort en te laag schildklierhormoon tijdens de zwangerschap op de hersenontwikkeling van het kindOp 22 februari 2017 promoveerde Korevaar met dit onderzoek. SON was betrokken bij de ontwikkeling van dit onderzoek en bij vervolgonderzoek. 

Bron: Erasmus MC, 30 mei 2017

waarschuwing voedingssupplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een groot aantal voedingssupplementen onderzocht en ontdekte dat ruim 60% van de voedingssupplementen (verboden) farmacologisch actieve stoffen bevatten. Gebruikers zijn zich niet van de aanwezigheid van deze stoffen bewust waardoor gezondheidsrisico's ontstaan.

Het gaat om supplementen die worden verkocht om af te slanken - onder andere 'fatburners' -, middelen om prestaties te bevorderen ('pre-work-outs') of het libido te verhogen. Een deel van de onveilige producten is van de (Nederlandse) markt gehaald. De NVWA waarschuwt gebruikers van dit type voedingssupplementen toch alert te zijn.

Gezondheidsrisico

Farmacologisch actieve stoffen beïnvloeden de fysiologische functies (bijvoorbeeld de stofwisseling of bloeddruk) van mensen en dieren. Een aantal van deze stoffen komt ook voor in medicijnen en sommige van deze stoffen zijn zelfs verboden in afslankmiddelen.

Voorbeelden van stoffen die voorkomen in de onderzochte supplementen zijn sildenafil, sibutramine, amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne. Ze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen. 

De consument kan aan de hand van de verpakking niet voorspellen of een supplement een farmacologisch actieve stof bevat en in welke concentratie dat in het supplement voorkomt. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee omdat de consument zich niet van de aanwezigheid van deze stoffen bewust is. Daarnaast kan de ene stof de werking van een andere stof versterken.

Extra gevaar ontstaat wanneer een consument een supplement niet gebruikt volgens het voorschrift, bijvoorbeeld door meer pillen te slikken. Ook als hij of zij andere medicijnen gebruikt of het lichaam belast door extra inspanning te leveren, bijvoorbeeld door te sporten, kan dit grotere risico's opleveren.

Afslankproducten

Populaire voedingssupplementen betreffen producten om af te slanken, die vooral online worden aangeprezen en aangeboden. Eind 2016 en begin 2017 waarschuwde de NVWA al voor een aantal gevaarlijke producten en er werden zelfs mensen opgepakt voor de handel in verboden afslankmiddelen. Er werden klachten gemeld als hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.

Op producten die via internet worden aangeboden houdt de NVWA geen toezicht, tenzij er een directe aanleiding voor is. Omdat de verpakking en bijsluiters van deze producten niet altijd alle ingrediënten vermelden is het lastig om te weten of deze middelen voor u gevaarlijk kunnen zijn. Let dus goed op wat u (via internet) aanschaft en gebruikt!

Sportsupplementen

Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan ook op de dopinglijst. Voor (top)sporters is het belangrijk om alleen middelen te gebruiken die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

Doping wordt niet altijd bewust gebruikt. Sterker nog, de Dopingautoriteit vermoedt dat een behoorlijk aantal van de dopingovertredingen onbewust is. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het gebruik van met doping vervuilde voedingssupplementen. Maar ook in een simpele multi-vitamine kan al doping zitten.

Vitamines

Niet alleen genoemde type voedingssupplemtenten kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Eerder waarschuwde het consumentenprogramma Radar bijvoorbeeld al voor gezondheidsklachten door vitamine B6, een standaard onderdeel van veel multivitamines. Naar aanleiding van deze meldingen heeft de minister van VWS inmiddels een maximumnorm ingesteld voor de vitamine B6. 

Advies

In principe hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig. Ga na of het gebruik van een voedingssupplement echt wel noodzakelijk is. U kunt meer lezen over voedingssupplementen bij het Voedingscentrum

Wilt u toch een supplement gebruiken, denk dan goed na over de mogelijke risico's en mogelijke schadelijke wisselwerking met uw voorgeschreven medicatie. Overleg met uw behandelend arts of apotheker. Verder is het van belang om het doseringsadvies op de verpakking op te volgen en niet meerdere producten tegelijkertijd te gebruiken. En neem de tips voor de aanschaf en het gebruik van voedingssupplementen en kruidenpreparaten van de NVWA ter harte.

Bel direct een arts en vermeld het gebruik van een voedingssupplement wanneer er symptomen optreden die u niet vertrouwt. Doe daarnaast ook een melding bij de NVWA en het Bijwerkingencentrum Lareb. Geef hierbij duidelijk aan welk voedingssupplement gebruikt is en waar het gekocht is.

Lees meer

Op de website van SON vindt u een domein 'Voeding' met onder meer informatie over voeding, vitaminen en voedingssupplementen en het effect op uw medicijngebruik.

Bronnen:

Interview Rietje Meijer, directeur SON in jaarverslag CBG

Het CBG kijkt in het jaarverslag 2016 terug op het plotselinge tekort aan Thyrax met SON directeur Rietje Meijer. 
Ze vertelt hoe SON met deze crisis om is gegaan maar ook over de positieve ervaringen die het heeft opgeleverd.

"Ik werd begin 2016 gebeld door het CBG. Dit was vlak voor de publicatie van het persbericht. Ze vertelden me dat ze ons alvast wilden laten weten dat er een probleem zou ontstaan met de beschikbaarheid van Thyrax,” vertelt Rietje. De effecten van dit tekort worden nog altijd door veel schildklierpatiënten ervaren.