Het zijn wel je ogen – oratie prof. dr. Kalmann

Op maandag 10 februari hield prof. dr. Kalmann haar oratie als hoogleraar oogheelkunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Met de titel Het zijn wel je ogen, benadrukte zij de cruciale rol van oogzorg en de impact van oogaandoeningen op het dagelijks leven. De boodschap van het voormalig lid van de Medisch-wetenschappelijke Adviesraad van SchildklierNL was duidelijk: oogheelkunde is veel meer dan alleen goed kunnen zien, het gaat om de kwaliteit van leven.

Onze ogen verbinden ons met de wereld, maar wat als je zicht ineens verandert? Mensen met een oogaandoening weten hoe ingrijpend dit kan zijn. Prof. dr. Kalmann gaf in haar oratie een stem aan deze mensen, en besprak de medische vooruitgang binnen de oogheelkunde. Een substantieel onderdeel van haar oratie ging over de oogziekte van Graves: een onderwerp dat haar na aan het hart ligt en waar ze eerder een webinar over heeft gemaakt voor SchildklierNL.

Geduld en doorzettingsvermogen

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die de schildklier kan aantasten, maar ook ernstige psychische klachten kan geven en de ogen kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen de ogen gaan uitpuilen, oogleden omhoog trekken en kan dubbelzien ontstaan. In ernstige gevallen kan het zicht zelfs achteruitgaan. In haar oratie onderstreepte prof. dr. Kalmann dat de behandeling van de oogziekte van Graves een lang traject is dat veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt. De behandeling start vaak met ontstekingsremmende medicatie, zoals prednison. Pas als de actieve fase van de ziekte voorbij is, kunnen operaties worden uitgevoerd om het uiterlijk en de functionaliteit van de ogen te verbeteren.

Gelukkig staan de ontwikkelingen in de oogheelkunde niet stil. Prof. dr. Kalmann besprak een veelbelovende nieuwe behandeling met teprotumumab. Dit medicijn kan de ontsteking en uitpuiling van de ogen verminderen. In Amerika is dit middel al goedgekeurd; in Europa is de hoop dat dit in 2026 gebeurt. Binnenkort start er een klinische trial in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Vooruitgang in behandeling

Op het gebied van oogoperaties benoemde prof. dr. Kalmann enkele innovaties. Zo vertelde ze over technieken om alleen de aangedane delen van het hoornvlies te vervangen, in plaats van een volledige transplantatie. Ook stond ze stil bij de inzet van kunstmatige intelligentie om oogbeelden te analyseren en sneller een juiste diagnose te stellen.

Naast alle technische vooruitgang pleitte prof. dr. Kalmann in haar oratie vooral voor een mensgerichte aanpak. Veel mensen met een oogziekte ervaren onzekerheid over hun uiterlijk, worden nagekeken of hebben moeite om hun klachten te bespreken. Volgens haar is het de taak van artsen om hier aandacht voor te hebben en mensen met een oogaandoening goed te begeleiden in hun traject. Een boodschap die we als SchildklierNL volledig ondersteunen.

Het onderdeel over de oogziekte van Graves start op 20.37