Coronavirus

Ga naar de update van 21 december 2020 >>

Vraag & Antwoord

Op de website van SON staan 4 veel gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en schildklieraandoeningen.

Lees meer >>

 

Weerstand op peil houden of verhogen

Wat kun je zelf doen in deze ‘coronatijd’, naast het volgen van de richtlijnen van het RIVM? Gezond eten en je weerstand op peil houden! Het Voedingscentrum geeft tips om je weerstand op peil te houden, en hoe je gezond en veilig kunt blijven eten.

Enkele fragmenten

Hoe zorg je voor een goede weerstand?

Besmetting met corona kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, blijft je algehele weerstand zo hoog mogelijk. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden en word je vaak minder snel of hevig ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je meestal sneller.

Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle goede stoffen binnen die je nodig hebt, zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Als je gezond eet en daarnaast goed slaapt en beweegt, zorg je voor een optimale weerstand.

Extra vitamine C of vitaminepillen nodig?
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Van sommige vitamines kan een teveel zelfs schadelijk zijn.

Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Hoe kun je veilig en gezond eten als je thuiszit vanwege het coronavirus?

Ook als je thuiszit vanwege het coronavirus kun je veilig en gezond eten. Als je geen maatregel opgelegd hebt gekregen door de autoriteiten, dan kun je gewoon boodschappen doen (volg hierbij de richtlijnen van het RIVM op). Mocht je het advies hebben gekregen om binnen te blijven, kun je iemand anders de boodschappen laten bezorgen. Hamsteren is niet nodig, want winkels blijven gewoon open. Ook de productie en het transport van voeding gaat gewoon door.

Bewaren …
Twijfel je hoelang je een gesloten of geopend product kunt bewaren? Kijk in de Bewaarwijzer.

 

Bestaan er supplementen die helpen tegen het coronavirus?

Nee. Er zijn geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus.

Er zijn reclames en claims van verkopers van voedingssupplementen in omloop die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Maar dit klopt niet. Dit soort reclames zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden.

Helpen extra vitamines of andere supplementen dan helemaal niet?
Op internet en social media lees je veel dat vitamines zoals vitamine C en vitamine D zouden helpen. Ook andere ‘weerstandsverhogende’ ingrediënten in supplementen worden genoemd. Vitamines zijn inderdaad nodig voor een goede weerstand. Maar door méér vitamines te nemen dan je nodig hebt, krijg je geen hogere weerstand. Je bent dan niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Het slikken van extra voedingssupplementen in tijden van corona is dus niet nodig. Er is wel een uitzondering. Sommige groepen krijgen namelijk altijd het advies om extra vitamine D bij te slikken. Lees op de site of jij extra vitamine D nodig hebt.

Meer informatie op de website van het Voedingscentrum, bij ‘Coronavirus & voeding’

 

Informatie over voedingsmiddelen en schildklier op deze website