Doe mee aan peiling ‘ongevraagd wisselen’

De vragenlijst is ‘gesloten’

 

Het gebeurt nog steeds: je komt in de apotheek en krijgt opeens een ander merk medicijn* mee dan je gewend bent. Terwijl je huisarts of specialist je geen ander merk heeft voorgeschreven. De praktijk laat zien dat dit ernstige gezondheidsklachten voor de patiënt kan hebben en een grote impact op het dagelijks leven.

De gevolgen van het ongewenst wisselen van medicijnmerk is al eerder in kaart gebracht bij een flitspeiling in 2018. Toch gaat Schildklier Organisatie Nederland (SON) dit, samen met andere patiëntenorganisaties en Patiëntenfederatie Nederland, opnieuw peilen. Dit doen we om te kijken of er iets veranderd is en om over de meest actuele cijfers te beschikken bij ons vervolgoverleg.

Zoals bekend heeft het Bestuurlijk overleg verantwoord wisselen van medicijnen (nog) geen resultaten opgeleverd. Patiëntenorganisaties bereiden nu vervolggesprekken voor, die erop gericht zijn zoveel mogelijk afspraken alsnog te realiseren. Denk hierbij onder meer aan de lijst ‘niet wisselen’ en afspraken over medische noodzaak.

 

Vragenlijst

Heb jij (of een naaste) de laatste 12 maanden ook een ander medicijn meegekregen van de apotheek dan je gewend bent? En heb je daar lichamelijke of geestelijke klachten door gekregen? Deel je ervaring met het voorschrijven en verstrekken van medicijnen met ons via een korte vragenlijst (anoniem). De vragenlijst staat open tot 15 maart. Alvast hartelijk dank voor je medewerking.

NB. Er wordt op enig moment gevraagd voor welke aandoening de medicatie wordt voorgeschreven: weet dan dat schildklier in het lijstje staat onder Hersenaandoening.

Ga naar de vragenlijst

Deze flitspeiling wordt uitgevoerd door Patiëntenfederatie Nederland. Jouw antwoorden worden door de Patiëntenfederatie verwerkt tot een rapportage (niet door SON). De rapportage zal naar verwachting in de loop van april beschikbaar zijn.

*Het gaat om alle soorten van wisseling tussen merkmedicijnen en merkloze medicijnen (generiek).

Meer lezen