Griep- en coronaprik

Het najaar staat voor de deur. Tijd voor de griepprik. Ook de coronaprik kan gehaald worden.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan:

 • alle mensen van zestig jaar en ouder
 • vrouwen die meer dan 22 weken zwanger zijn
 • mensen met een BMI boven de 40 en
 • mensen die door longziekten, diabetes of een andere aandoening een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van griep.

Als je in aanmerking komt voor de griepprik ontvang je een uitnodiging van je huisarts. Een griepvaccin op uitnodiging is gratis.

Val je niet onder een risicogroep en werk je niet in de zorg, maar wil je wel gevaccineerd worden tegen de griep? Je kunt de griepprik halen bij vaccinatiecentrum.nl. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden een vergoeding voor de griepprik.

Waarom wordt er tegen de griep gevaccineerd?

De griep is niet hetzelfde als een verkoudheid. Griep is een stuk ernstiger. De klachten kunnen 1-3 weken aanhouden en voor mensen binnen bepaalde risicogroepen kan het ernstige gevolgen hebben; elk jaar overlijden er in Nederland zo’n 4.700 mensen aan de griep. Daarom wordt jaarlijks onderzocht welke griepvirussen naar verwachting rond zullen gaan en wordt op basis daarvan een vaccin samengesteld. Door dit vaccin heb je 40% minder kans om de griep op te lopen en, mocht je alsnog griep krijgen, dan verloopt de ziekte milder.

Coronaprik

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland de coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Mensen die niet tot de doelgroep behoren hebben een kleine kans om ernstig ziek te worden door corona. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend dan eerdere varianten van het virus.

De coronaprik wordt gratis gegeven door de GGD met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.

Wie kan de coronaprik halen?

 • Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen een uitnodigingsbrief van het RIVM (vanaf 19 september) voor het halen van de coronaprik. Afspraken maken en wijzigen kan via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070.

  De volgende groepen ontvangen géén uitnodigingsbrief. Zij moeten zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070 kan vanaf half oktober.
 • Mensen vanaf 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening);
 • Zwangeren;
 • Volwassenen en kinderen uit medische hoog risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis);
 • Zorgmedewerkers met patiënt- en/of cliëntcontact.

Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.

Meer informatie over de coronaprik: mijnvraagovercorona.nl

Je vindt hier veel gestelde vragen en antwoorden en je kunt via deze website ook online (doorgelinkt naar planjeprik.nl) een afspraak maken, verzetten of afzeggen.

Bronnen