Koos Luteijn, bijna 25 jaar vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON), is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd haar opgespeld door burgemeester drs. A.R.B. van den Tillaar van de Gemeente Vlissingen.
Koos kreeg het lintje omdat ze onder meer voorzitter was van de Zeeuwse vrijwilligers van Schildklier Organisatie Nederland (SON). Ook heeft ze zich voor SON jaren ingezet voor de telefonische en persoonlijke hulpverlening voor schildklierpatiënten.
Lotgenotencontact
Het lotgenotencontact gebeurt bij SON onder meer via de telefonische contactpersonen en de schildkliertelefoon. Dit zijn de telefonische hulplijnen waar (potentiële) patiënten zich kunnen melden voor informatie en advies. Maar vaak is het ook heel fijn voor patiënten om gewoon te horen hoe lotgenoten zaken ervaren en is het warme contact en de uitwisseling van ervaringen al een hele troost. Koos heeft zich hiervoor als vrijwilliger vele jaren met hart en ziel ingezet.
Haar luisterende houding en ‘senioriteit’ doen van zich spreken als ze in een informatiestand staat. Dit is een talent naar patiënten toe, maar ook naar de medici en haar collega’s waarmee ze samenwerkt. Ze deelt haar ervaring graag en onbaatzuchtig. Dat is een prachtige karaktertrek van een verder ook mooi mens dat zich nog altijd kranig weert tussen de jongere vrijwilligers.
Voorzitter werkgroep Zeeland
Naast de telefonische hulplijn heeft Koos Luteijn zich ook zeer verdienstelijk gemaakt in de werkgroep Zeeland van SON. Deze werkgroep organiseert in samenwerking met het regionale ziekenhuis vele bijeenkomsten voor bestaande en toekomstige schildklierpatiënten en zorgt op deze bijeenkomsten voor een goede uitwisseling van informatie. Ook hier is Koos vaak een verbindende factor gebleken. Ze weet mensen gerust te stellen met een enkel woord en gebaar.
Steunpilaar bij gevolgen Thyrax-tekort
In januari 2016 werd SON geconfronteerd met een groot probleem rond de verkrijgbaarheid van medicatie voor 350.000 schildklier patiënten (de Thyrax-zaak). Er moest op zeer korte termijn een Steunpunt worden ingericht om alle gedupeerden die dat nodig hadden te woord te staan. Koos Luteijn aarzelde niet en was ook hier beschikbaar als steun en toeverlaat gedurende een periode van ruim een jaar. Haar enorme kennis van de gevolgen van een medicatiewissel, in vele jaren opgebouwd, heeft veel patiënten geholpen in deze moeilijke tijd. Zij was ook voor het management en bestuur van SON hierin een onmisbare vrijwilliger.
Koos Luteijn is recentelijk met ‘SON-pensioen’ gegaan.