Nu podcast ‘Schildklier en de overgang’ online

Je kunt nu de nieuwe podcast van Schildklier Organisatie Nederland beluisteren: ‘Schildklier en de overgang – het onderzoek’. Aanleiding voor deze podcast met prof. dr. Peter Bisschop is de start van een grootschalig, multidisciplinair onderzoek ‘MenoPause’, uitgevoerd door het MenoPause Consortium. Bisschop: “Met dit onderzoek willen we er voor zorgen dat alle vrouwen rond de overgang en daarna zo gezond mogelijk blijven en volwaardig kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijk leven.”

In deze podcast vertelt Peter Bisschop meer over de opzet en de verwachtingen van dit onderzoek. In 2024 komen SON en Peter Bisschop met het webinar ‘Schildklier en de overgang’ waar de focus ligt op de overgang zelf.  

Bij vrouwen met een schildklieraandoening leven ook veel vragen over de overgang. Uit het recente Patiëntenonderzoek schildklier van SON (2022) blijkt dat 35% van de deelnemers behoefte heeft aan meer informatie over de overgang. Daarom stelt Schildklier Organisatie Nederland het zeer op prijs dat Peter Bisschop, hoogleraar Klinische Endocrinologie en leider van het MenoPause consortium, ons vast inzicht geeft in de te onderzoeken problematiek en wat dit gaat betekenen voor vrouwen in de toekomst.

Achtergrond

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van vrijwel iedere vrouw waarin de hormoonhuishouding drastisch verandert. Sommige vrouwen doorlopen deze fase vrijwel klachtenvrij, terwijl andere vrouwen veel lichamelijke en/of psychische klachten ervaren. Deze klachten hebben vaak grote gevolgen voor het leven thuis of op het werk.

De NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft €9,4 miljoen beschikbaar gesteld voor het onderzoek ‘MenoPause’. In het MenoPause consortium werken onder meer artsen, onderzoekers, bedrijfsgeneeskundigen, leefstijldeskundigen en sociale wetenschappers samen.