Lintje voor vrijwilliger Corrie van de Heg

Corrie van de Heg-Melis, ruim 10 jaar vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON), is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd dit jaar niet zoals gebruikelijk ‘opgespeld’ maar Corrie werd volkomen verrast door een telefoontje …

Vrijdag begon het met ontbijt dat haar dochter had geregeld. Normaal eet Corrie een bakje yoghurt, maar haar man gaf aan dat ze dat niet moest doen, want ‘er kwam iets aan’. Corrie had verder niets door. Na het ontbijt kwam de rest van haar kinderen aangewaaid om zogenaamd koffie te drinken. Haar ene dochter was donderdagavond al geweest, dus Corrie vroeg ‘alweer koffie?’. Kort daarna kwam haar zoon aan en Corrie vroeg ‘moet jij niet op de zaak zijn?’. Toch had Corrie nog steeds niets door. Toen ging de telefoon … “Er is telefoon voor je!”. Corrie begon iets te vermoeden. Ze nam de telefoon aan zonder te weten wie ze aan de lijn zou krijgen. Het was burgemeester Renkema van de gemeente Nijkerk! “Dat was even schrikken, vooral omdat ik de telefoon gewoon aannam met ‘hállo!'”. 

Van vele markten thuis

Corrie was zeker niet alleen voor SON actief. Sinds 1989 is zij vrijwilliger en coördinator van de vrijwilligers bij de NPV; sinds 1994 is zij projectleider bus-uitjes en bloemschikken bij Woonzorgcentrum De Pol; sinds 2017 helpdesk-medewerker bij Hulp in Praktijk (HIP). En last but not least: sinds 2009 voorzitter van de regionale werkgroep Utrecht van Schildklier Organisatie Nederland.

Vrijwilliger bij SON

De reden waarom SON graag wilde bijdragen aan de voordracht van Corrie voor een Koninklijke onderscheiding zit vooral in haar liefdevolle en tomeloze inzet voor SON en dan in het bijzonder voor haar rol als voorzitter van de regionale werkgroep Utrecht. In deze rol is zij het aanspreekpunt voor de vrijwilligers en de verbindende factor tussen vrijwilligers, de andere werkgroepen en het SON-bestuur. Ze staat erom bekend dat ze ‘regio-overschrijdend’ werkt; is er hulp nodig in een andere werkgroep, dan ze Corrie zich daarvoor in. De regionale werkgroep Utrecht organiseert in samenwerking met regionale ziekenhuizen vele bijeenkomsten voor bestaande en toekomstige schildklierpatiënten.

Corries motivatie

Corrie is vrijwilliger geworden omdat zij het zeer belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen van het bestaan van SON afweten omdat zij weet hoe waardevol goede informatie en contact met lotgenoten is. Corrie is namelijk zelf schildklierpatiënt, heeft twee dochters met een schildklieraandoening en wist in het begin nog weinig af van de schildklierorganisatie. Naar eigen zeggen, heeft ze veel geleerd in de loop der tijd door de gevoerde gesprekken met lotgenoten.

Nu geeft ze, op haar beurt, haar kennis door aan andere schildklierpatiënten en biedt geruststelling en een luisterend oor. In Corrie haar eigen woorden: “Ik krijg er energie van als ik iemand weer een stukje heb kunnen helpen met mijn advies. Ook al heb ik maar één persoon kunnen helpen, daar doe ik het voor. Weer een stukje bekendheid voor de schildklier en SON! Ik verwonder mij er steeds weer over dat er zoveel mensen zijn die informatie willen en ik word er blij van dat we steeds weer volle zalen hebben bij een lezing.”

Een hele fijne verrassing

Corrie is blij met haar lintje. Het was een totale verrassing. Haar kinderen hebben het goed stil kunnen houden. Ze zijn er al sinds juli 2019 mee bezig geweest. Vier organisaties, waaronder SON, hebben Corrie aanbevolen voor de onderscheiding.

Het is nu wachten op de uitnodiging van de burgemeester voor de officiële ceremonie. Dat moet nu even op zich laten wachten in deze Corona-tijd. In die tussentijd viert Corrie het met haar dierbaren. En wat in het vat zit, verzuurt niet: “Met de ceremonie gaan we het gewoon nog een keer vieren!”