Thema leefstijl: handvat voor een beter leven

Vanaf 2025 gaat SchildklierNL meer aandacht besteden aan leefstijl en complementaire (aanvullende) zorgvormen, naast de reguliere behandelingen voor schildklieraandoeningen. Dit komt voort uit signalen van de mensen in onze achterban die steeds vaker de vraag stellen: “Wat kan ik zelf doen om me beter te voelen?”

Waarom leefstijl?

Veel mensen met een schildklieraandoening hebben baat bij hun behandeling, maar er blijft een groep die klachten houdt. Dit geldt zowel voor mensen met een te traag of niet werkende schildklier als voor mensen die zonder schildklier zijn geboren, zijn geopereerd vanwege schildklierkanker of een te snel werkende schildklier hebben. Het is begrijpelijk dat zij op zoek gaan naar manieren om zich beter te voelen. Helaas is het lastig om te bepalen welke informatie betrouwbaar is en welke adviezen echt helpen. Sommige alternatieve behandelwijzen kunnen zelfs risico’s opleveren door interacties met medicatie en/of een directe negatieve invloed hebben op de schildklierfunctie. Naast veiligheid is het onwenselijk dat mensen onnodig veel geld uitgeven aan niet-effectieve behandelingen.

Ook binnen de zorg groeit het inzicht dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van klachten bij een chronische aandoening en het op peil houden of verbeteren van kwaliteit van leven. En dat een ongezonde leefstijl juist een negatief effect kan hebben. Dankzij deze ontwikkelingen is leefstijl in de toekomst steeds vaker een onderdeel van het consult. Dit maakt het gesprek voor mensen met een schildklieraandoening en hun arts eenvoudiger.

Wat biedt SchildklierNL?

Als patiëntenorganisatie vinden we het belangrijk om betrouwbare informatie te bieden over leefstijl en aanvullende zorgvormen. We nemen daarom twee belangrijke stappen:

  • We bieden informatie over leefstijl en complementaire zorgvormen die kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.
  • We stimuleren onderzoek en initiatieven rondom leefstijl en schildklier.

Op welke leefstijlgebieden ligt de focus?

We kiezen voor de volgende leefstijlgebieden die voor mensen met een schildklieraandoening (juist) belangrijk zijn om lichaam en geest gezond te houden.

  • Slaap
  • Voeding, o.a. diëten en supplementengebruik 
  • Bewegen
  • Ontspanning, o.a. stressmanagement

Deze vier pijlers maken ook deel uit van het Leefstijlroer dat gebruikt wordt binnen de Leefstijlgeneeskunde. Kenmerkend voor deze zorg is dat er niet alleen naar symptomen gekeken wordt, maar ook naar onderliggende oorzaken (leefstijl, emoties en omgevingsfactoren).

Hoe pakt SchildklierNL dit thema aan?

We willen het thema leefstijl toegankelijk en praktisch maken voor iedereen. Daarom bieden we in de loop van het eerste half jaar van 2025:

  • Themagerichte edities van ons magazine Schild, waarin we dieper ingaan op leefstijl en gezondheid.
  • Twee nieuwe webinars die aansluiten bij het thema, waarin experts en ervaringsdeskundigen inzichten delen.
  • Coachingsessies (Volgeboekt, later in het jaar volgt een nieuwe reeks).
  • Dossier met gebundelde informatie over het thema.

SchildklierNL vindt het belangrijk dat de informatie die we delen goed onderbouwd is. Als er geen wetenschappelijke studies beschikbaar zijn, kijken we naar de plausibiliteit: het behandelingsmechanisme moet aansluiten bij erkende principes uit de wetenschap en geneeskunde.

We baseren ons op betrouwbare organisaties zoals CIWZ, Coalitie voor de Zorg, Arts en Leefstijl, Lifestyle4Health, Voeding Leeft en Leefstijl als Medicijn. Daarnaast maken we gebruik van de (internationale) databases die zij adviseren en van gecontroleerde informatie van andere patiëntenorganisaties. Ook gebruiken we gegevens uit het online coachingsprogramma van SchildklierNL.