Terugkijken webinar ‘Schildklier en het hart’


Dr. Layal Chaker, internist-endocrinoloog en klinisch epidemioloog in het Erasmus MC, vertelt in dit webinar over de rol van schildklierhormoon op het hart. Ze bespreekt de mogelijke complicaties van een te snel werkende schildklier op het hart en de mogelijke rol van schildklierhormoon-medicatie bij patiënten met een te traag werkende schildklier.

Je vindt het webinar en meer informatie in het dossier ‘Schildklier en het hart’.

Te snelle schildklier

Dr. Chaker gaat met name dieper in op de gevolgen van een te snelle schildklier. “Schildklierhormoon is essentieel voor een goede functie van de hartspier, maar te veel is schadelijk. Door een teveel aan het schildklierhormoon wordt de hartspier belast, gaat de pompfunctie van het hart omhoog en treedt dikwijls de veel voorkomende hartritmestoornis boezemfibrilleren op of zelfs hartfalen.”

Ook gaat ze in op mogelijke risicofactoren die deze relatie kunnen beïnvloeden zoals oudere leeftijd en man-vrouw verschillen.

Harteraad organiseerde het webinar ‘Schildklier en het hart’ in samenwerking met Schildklier Organisatie Nederland op 11 december 2023.