Wereldkankerdag – veel activiteiten

Het is bijna zover: Wereldkankerdag 2021 met als thema ‘kanker in Coronatijd’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, ook van schildklierkanker. We geven hier vast een vooruitblik zodat je je eventueel kunt aanmelden voor één van de vele activiteiten op wereldkankerdag.nl.  

Wereldkankerdag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Om zo preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen. Maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker én voor hun naasten of nabestaanden te onderstrepen.

Het thema voor 2021: kanker in Coronatijd

De confrontatie met kanker heeft niet alleen impact op het lichaam, maar is vaak ook emotioneel en sociaal ingrijpend. Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker (gehad) of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er diverse vormen van zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar zijn.

Een ervaring
“Ik ben in 2020 geopereerd aan kanker. Doordat de ziekenhuizen in de eerste lock down-periode de reguliere zorg stil hebben moeten leggen, is de behandeling op een later moment van start gegaan. Voor een second opinion heb ik mij in februari 2020 aangemeld bij een ander ziekenhuis dan het ziekenhuis waar ik in eerste instantie behandeld werd. Deze afspraak werd door de coronamaatregelen uitgesteld naar een eerste afspraak eind mei 2020. Door de ernst van de situatie ben ik met enige voorrang op het operatieprogramma gezet. De reguliere zorg werd in die periode weer volop opgestart, dit werd opgevangen door ook te opereren in het weekend. Mijn operatie heeft 7 weken na de eerste afspraak plaats gevonden.
Het voordeel van de Corona-beperkingen is dat mijn herstel in alle rust heeft kunnen plaatsvinden. Doordat sociale activiteiten op een laag pitje staan, heeft dat mijn herstel in positieve zin beïnvloed.”

Aanpassingen SON in verband met Corona

Website Wereldkankerdag boordevol interessante activiteiten

Rond Wereldkankerdag kun je (nader) kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Dit jaar zetten zij vooral online hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding of een lezing.

De volgende activiteiten zijn mogelijk ook interessant voor mensen met schildklierkanker (of ex-patiënten):

  • Herstel bij kanker (10.30-11.30 uur, 2 februari)
  • Kanker heb je als gezin (16.00 – 17.00 uur, 2 februari)
  • Hoe herstel je krachtig en duurzaam (15.00 – 16.30 uur, 4 februari)
  • Fysieke en cognitieve vitaliteit in coronatijd (19.30-20.30 uur, 4 februari)

Iedereen die met kanker te maken heeft, is van harte welkom om deel te nemen. De ruim tientallen evenementen, zijn gratis toegankelijk.
Neem een kijkje op Wereldkankerdag.nl

Doe mee!

Wil je ook deze dag onder de aandacht brengen bij je medemens, deel dit bericht dan en plaats berichten op social media. Gebruik hierbij #wereldkankerdag.

 

Wat doet SON voor schildklierkanker?

Voor (ex-)patiënten met schildklierkanker is er binnen Schildklier Organisatie Nederland (SON) een actieve werkgroep schildklierkanker. De werkgroep houdt zich bezig met het organiseren van lotgenotencontact, informatiebijeenkomsten en realiseert kennisontwikkeling over schildklierkanker en behandeling. Tevens onderhoudt de werkgroep contacten met expertisegroepen, gespecialiseerde ziekenhuizen en artsen en collega-organisaties nationaal en internationaal. Lees meer over de activiteiten van de werkgroep schildklierkanker.