De medische term voor de oogziekte van Graves is Graves’ Orbitopathie (ook wel Graves’ Ophthalmopathie of Oftalmopathie) dat ‘ziekte van de oogkas’ betekent.

oogkas

De oogkas is een kegelvormige ruimte, die aan alle kanten - behalve de voorkant - door bot is omgeven. Bepaalde witte bloedcellen stimuleren de zogenaamde fibroblasten (bindweefselcellen) in de oogkas tot de productie van een groot suikermolecuul (waarom die witte bloedcellen dat opeens gaan doen, is nog geen medische verklaring voor). Dit suikermolecuul trekt vocht aan naar de oogkas waardoor de weefsels gaan zwellen. Daardoor ontstaat een verdikking van de oogspieren en nemen zij in grootte toe.

De gestimuleerde fibroblasten zorgen bovendien dat er meer vetweefsel in de oogkas ontstaat. Tenslotte zorgen zij voor het ontstaan van littekenvorming. 

Door uitzetting en littekenvorming van al deze weefsels ontstaat een toegenomen volume in de oogkas waardoor de oogleden opzwellen en de ogen gaan uitpuilen. 

Hierdoor kunnen de ogen niet goed meer sluiten en kunnen de oogspieren niet goed meer bewegen en ontstaat dubbelzien. Soms wordt de druk op de oogzenuw daarbij zo groot, dat het zien gestoord raakt.

Het is overigens belangrijk te weten dat de oogziekte ook kan ontstaan terwijl de schildklierfunctie normaal is!

Combispreekuur in Rotterdam en Utrecht

SON organiseert een combispreekuur in het Oogziekenhuis Rotterdam en op de afdeling oogheelkunde in het UMC Utrecht. Tijdens het spreekuur van de oogarts zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON aanwezig. Zij voorzien u van schriftelijke informatie over de ziekte van Graves en kunnen vragen beantwoorden over de oogziekte. De data staan in de agenda.