De Week van de Schildklier vond plaats van 25 t/m 29 mei.
Thema: Beweegklachten en (over)gewicht
SON organiseerde de volgende activiteiten:
- een webinar over beweegklachten op 26 mei
- een webinar over (over) gewicht op 28 mei
- online-sessies deelgenotencontact
- extra telefoondiensten van de Schildkliertelefoon
Terugkijken webinar over beweegklachten
Regelmatig bewegen en sporten is goed voor iedereen. Maar als je (nog) niet goed bent ingesteld op schildkliermedicatie kan het heel moeilijk zijn om in beweging te komen of te blijven. Je bent immers al zo moe. Beweegklachten kunnen juist een barrière vormen om (weer) te gaan bewegen. Wat kan leiden tot (nog) mínder bewegen, minder fit voelen en daarmee een verminderde kwaliteit van leven.
Ook als je wel stabiel bent kun je door ontregeling tijdelijk klachten krijgen. En een deel van de mensen met een schildklieraandoening hóudt klachten zoals spier- en gewrichtspijn en kortademigheid. In beweging blijven en sporten gaat ook dan moeilijker.
Omdat beweegklachten zo’n bekend fenomeen zijn bij schildklieraandoeningen organiseerde SON op 26 mei (11:00 – 12:00 uur) het gratis webinar ‘Bewegen en sporten met schildklierklachten’. Interessant voor iedereen die geen – of een slecht werkende schildklier en beweegklachten heeft, of beroepshalve is geïnteresseerd.
Sprekers
Sportarts met een eigen sportmedisch adviescentrum.
Jessica begeleidt recreatieve sporters en topsporters, maar heeft ook goed inzicht in schildklierpatiënten voor wie bewegen en sporten (nog) niet of niet meer vanzelfsprekend is en waarbij een bewuste aanpak noodzakelijk is.
In haar presentatie gaat Jessica in op klachten, zoals snellere vermoeidheid, kortademigheid, krachtsverlies, spierpijn of hartkloppingen. Zij laat zien wat de effecten zijn van een te traag of te snel werkende schildklier op je lichaam. Inzicht in de achtergrond van beweegklachten kan je helpen je eigen lichaam beter te kennen en zo je fitheid en je mogelijkheden om te sporten te verbeteren. In goede en in minder goede schildklier-tijden.
Lorraine McNab
Sportfysio-manueeltherapeut, Master Musculoskeletale Revalidatie Sport i.o.
Lorraine runt haar eigen fysiotherapiepraktijk en volgt daarnaast een Masteropleiding in Musculoskeletale Revalidatie Sport. Lorraine is ook zelf schildklierpatiënte en vanuit haar opleiding onderzoekt zij de effecten van een beweegprogramma bij patiënten met behandelde hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) en blijvende beweegklachten.
Zij geeft in het webinar tips en adviezen over:
- Wat wel en wat niet te doen bij bewegen en sporten
- Kies jouw beste moment van de dag om te bewegen en sporten
- Het belang van rustmomenten bij bewegen en sporten: hoe pak je je herstel?
Terugkijken webinar over gewicht en hormonen – vrijdag 28 mei
Mensen met een schildklieraandoening hebben vaak problemen met hun gewicht. Ook als zij goed zijn ingesteld, blijkt afvallen vaak lastiger dan voor andere mensen. Een deel van de mensen met Hashimoto heeft ernstige problemen met het gewicht.
SON organiseert op 28 mei (11:00 – 12:00 uur) het gratis webinar ‘Gewicht: de rol van hormonen, de schildklier en verborgen dikmakers’. Hierbij komt ook de relatie met medicatie, stress en voeding aan bod. Interessant voor iedereen die worstelt met zijn of haar gewicht of beroepshalve is geïnteresseerd.
Spreker
Internist-endocrinoloog en mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht en Europees leider op het gebied van obesitas en diabetes van de European Society of Endocrinology’.
Prof. van Rossum zette een eigen onderzoekslijn op naar stresshormonen en de relatie met stress-gerelateerde aandoeningen als overgewicht en depressie. Tevens richtte zij het Centrum Gezond Gewicht op, waar innovatieve obesitasbehandelingen, toegesneden op het individu, ontwikkeld worden. Haar onderzoeksvragen vloeien voort uit behoeften die zij signaleert in de patiëntenzorg.
Bekijk de video >>
Online-deelgenoten bijeenkomsten
De online-sessies tijdens de Week van de Schildklier zaten snel vol. Dankzij onze gedreven vrijwilligers kunnen we vier nieuwe online bijeenkomsten aanbieden:
- 3 juni 13.30 – 15.00 uur
- 10 juni 19.30 – 21.00 uur
- 22 juni 13.30 – 15.00 uur
- 24 juni 19.30 – 21.00 uur
Bij een deelgenotencontact komen mensen samen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, waarbij ze ervaringen uitwisselen, vragen kunnen stellen of gewoon hun verhaal kwijt kunnen. Ervaringen van anderen kunnen je steunen of verder helpen. De sessies worden begeleid door een ervaringsdeskundige SON-vrijwilliger en de regels qua privacy zijn hetzelfde als bij fysieke bijeenkomsten, dus wat gezegd wordt in de groep, blijft in de groep.
Je moet je voor deze activiteit aanmelden via de ‘Agenda‘. Als je belangstelling hebt, doe dit snel, want het zijn kleine groepen en vol=vol.
Uitbreiding uren Schildkliertelefoon
Tijdens de Week van de Schildklier breidt de Schildkliertelefoon van SON het aantal uren uit, deels ook in de avonduren.
Bij de Schildkliertelefoon – 085 – 300 1800 – kun je met je verhalen en vragen terecht bij de ervaringsdeskundige vrijwilligers.
Dit jaar zijn er ook speciale spreekuren voor vragen over schildklierkanker, de ziekte van Graves en de oogziekte van Graves.
Korting op boeken voor donateurs
Tijdens de Week van de Schildklier krijg je als donateur van SON een korting van maar liefst 50% op de boeken ‘De grote (ont)regelaar’ en ‘Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?’ (normale donateurskorting is 15%).
- ‘De grote (ont)regelaar’
Aan de hand van ruim 160 vragen geeft het boek ‘De grote (ont)regelaar’ antwoord op de vragen waarmee schildklierpatiënten te maken hebben in de praktijk.
- ‘Mijn schildklier werkt niet goed’. En nu?’
Dit boek zet de werking en de functie van de schildklier helder uiteen. Daarnaast komen diagnostiek, aandoeningen en therapie uitgebreid aan de orde.
Ga naar de webshop en vink Boeken aan.