In het SONnetje
Hoe lang ben je al vrijwilliger bij SON en waarom?
Ik ben sinds oktober 2017 vier jaar vrijwilliger bij SON. Ik vind het fijn om mijn kennis te delen met andere mensen met een schildklieraandoening. Ook leer ik zelf veel op schildkliergebied en voel ik mij begrepen.
Wat is jouw eigen relatie met schildklier?
Ik werd op mijn 15de gediagnostiseerd met de ziekte van Hashimoto. Ik heb hier jaren veel onder geleden. Vaak erg moe, depressief, mineralen- en vitaminetekorten en allergische reacties gekregen, moeite op gewicht te blijven, enzovoorts. Na een jaar of vijf kon ik zeggen: ik ben weer de oude aan het worden. Daarna kwam het gedoe met Thyrax. Pas na 14 jaar kan ik zeggen: Nu is alles stabiel. Schildklieraandoeningen zitten helaas in de familie. Mijn oma en een nicht van me hebben ook de ziekte van Hashimoto, één iemand heeft juist de ziekte van Graves.
Lees ook de verhalen van andere vrijwilligers in het SONnetje.
Wat doe je zoal voor SON?
Momenteel (januari 2020) heb ik (voor tijdelijk?) afstand moeten nemen van mijn activiteiten, omdat ik mij lichamelijk niet oké voel. Dit jaar pak ik weer mijn eerste rol in een project op, namelijk brainstormen over een weekendactiviteit om jongeren met een schildklieraandoening met elkaar te verbinden.
Ik werkte als redactielid voor Schild en was ik voorzitter/contactpersoon bij SjONg geworden, de werkgroep voor jongeren met een schildklierziekte. Schild is het kwartaaltijdschrift van SON dat donateurs ontvangen. Op deze manier houden wij mensen met een schildklieraandoening en geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen op schildkliergebied. Ook wordt er bij “Aan het woord” een patiënt voorgesteld.
Met de werkgroep SjONg, voor jongeren van circa 18 tot circa 40 jaar, organiseren we een “schildkliercafé” en staan we soms op beurzen. SjONg helpt jongeren met hun werk, studie en relaties. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, het is dan ook erg fijn dit met andere jongeren te delen. De vrijwilligers van SjONg zijn ook jong. We organiseren zo af en toe een bijeenkomst waar jongeren terecht kunnen om hun ei kwijt te kunnen. Het hoeft allemaal niet op serieuze toon, gewoon contact hebben met andere mensen met een schildklieraandoening kan ook erg interessant zijn. Het is belangrijk dat jongeren weten dat zij er niet alleen voor hoeven te staan als ze ergens tegenaan lopen. Wij hopen uiteindelijk meer bereikbaar te worden onder jongeren, door gebruik van social media en meer bijeenkomsten te organiseren. We hebben daar echter meer vrijwilligers voor nodig. Als iemand zich wil aansluiten bij SjONg, ben je meer dan welkom!
Wat vind je het leukste aan dit werk?
De vrijheid om te kiezen waarin je je wil ontwikkelen. Ook de positieve energie die je krijgt als je mensen raad kan geven, of de dankbaarheid dat je als vrijwilliger een luisterend oor wil zijn… daar doe je het voor!
Waarom zou je het anderen aanraden?
Ik denk ten eerste dat het goed is om als vrijwilliger zelf je eigen verhaal te kunnen doen, en nieuwe kennis te vergaren door de ervaringen van andere vrijwilligers of bezoekers. Ook is het aan te raden, omdat je jezelf kan ontwikkelen binnen de organisatie. Je kan dingen doen, die je in het dagelijks leven niet zomaar kan doen. Ik heb bijvoorbeeld nooit journalistiek kunnen uitoefenen, maar bij SON krijg ik die kans wel.
Wie wil jij in het SONnetje zetten?
Ik zou graag Eveline Hoebe in het SONnetje willen zetten. Ze werkt bij de werkgroep Utrecht, brengt altijd veel input, denkt mee met andere dingen en schrijft artikelen voor Schild.
Meer lezen over vrijwilligerswerk bij SON