Joke

In het SONnetje …

Wat is jouw eigen relatie met schildklier?

Ik was net 40 jaar toen ik de ziekte van Hashimoto kreeg en een heftige tijd volgde. Ongeveer een jaar later ben ik in Den Bosch op een informatiebijeenkomst van de toen nog piepjonge Schildklierstichting geweest. Ik heb me daar meteen als donateur aangemeld. Vooral de artikelen in het tijdschrift hebben mij erg geholpen om de aandoening te accepteren en te integreren in mijn dagelijks leven. Na ruim twee jaar voelde ik me weer ongeveer de oude. Ik kon in de ergste periode geen 100 meter normaal lopen en later heb ik de GR5 gewandeld van Hoek van Holland naar Nice.

Waarom ben jij vrijwilliger bij SON?

Ik heb 25 jaar Klinische chemie-les gegeven aan het MBO in Eindhoven. Ik had de werking van de schildklier zo vaak uitgelegd en met bovenstaande eigen ervaring was het voor mij een logische stap om na mijn pensionering vrijwilliger te worden voor SON.

Lees ook de verhalen van andere vrijwilligers in het SONnetje.

Wat doe je zoal voor SON?

Ik doe dit met veel plezier. Momenteel ben ik voorzitter van werkgroep Noord-Brabant, een gezellig clubje. We organiseren informatieavonden en stands tijdens de Week van de Schildklier. In Tilburg en ’s-Hertogenbosch bieden wij mensen met een schildklieraandoening (en hun partners en vrienden) gelegenheid elkaar te ontmoeten. Onder het genot van een kop koffie of thee wisselen we ervaringen uit en geven elkaar tips.

Het gaat om herkenning en erkenning voor zowel mensen die nog maar kort als voor hen die al langer een schildklieraandoening hebben. Het is fijn om te zien wanneer mensen na een lotgenotengesprek tevreden verder gaan. Ik vind het ook leuk om op beurzen te staan. Je wordt van dit alles zelf ook wijzer.

Waarom zou je het anderen aanraden?

Vrijwilliger zijn voor SON vraagt tijd en verantwoordelijkheidsgevoel maar je krijgt er een boel voldoening en plezier voor terug. Werkgroep Noord-Brabant kan nog wel enthousiaste, nieuwsgierige vrijwilligers gebruiken!

Heb je ook zin om je handen uit de mouwen te steken?
Werkgroep Noord-Brabant* zou graag weer nieuwe vrijwilligers verwelkomen in de groep. We willen graag een grotere werkgroep die betrokken en gemotiveerd is. Voel je je aangesproken, meld je dan. We kunnen jouw inbreng goed gebruiken. Stuur een bericht naar vrijwilligers@schildklier.nl en wij nemen contact met je op.

 

Meer lezen over vrijwilligerswerk bij SON