Koos

In het SONnetje …

Hoe lang ben je al actief voor SON?

“Eind 1995 ben ik vrijwilliger geworden bij Schildklierorganisatie Nederland, dat later met nog drie andere organisaties fuseerde tot SON. Dus ruim 20 jaar.”

Wat is jouw eigen relatie met schildklier?

“In januari 1994 ben ik geopereerd wegens een nodus in de schildklier en dat bleek een papillair carcinoom, schildklierkanker, te zijn. Bij de operatie bleek dat er in de andere kwab ook nog een klein tumortje aanwezig was. Daarna het vervolgtraject in voor de behandeling met J131 enz. enz. Schildklierziekten waren me niet helemaal onbekend daar ik uit een echte ‘schildklierfamilie’ kom.”

Hoe kwam je bij SON terecht?

“Op een informatieavond van SON in Zuid-Beveland kwam ik in gesprek met een vrijwilliger van de Werkgroep Zeeland. Er werden vrijwilligers  gevraagd en ik  beloofde dat ik me zou melden zodra ik opgeknapt was. Zo kwam ik eind 1995 ook bij de Werkgroep Zeeland. Met de werkgroep organiseren we samen informatiebijeenkomsten en bemensen een SON-standje op informatiemarkten in ziekenhuizen in de regio. Juist die samenwerking vind ik zo prettig.

In 1996 ben ik tevens telefooncontactpersoon (TCP) geworden. Dit is een landelijke extra service voor donateurs en de verschillende TCP-ers hebben hun eigen kennisgebied. Dit trok mij erg aan. Ik vind het prettig om mensen te kunnen helpen en een luisterend oor te bieden. Doordat we met een groep zijn die dit werk al vele jaren doet en wij regelmatig informatieavonden meemaken, reikt de kennis van de TCP’ers ook veel verder. En we blijven ook steeds bijleren. Dat maakt het voor onszelf extra interessant. Later ben ik coördinator geworden van de TCP’ers, eerst samen met iemand. De Schildkliertelefoon, een andere telefoonservice van SON, ben ik er ook bij gaan doen later. Verder behandel ik vragen die per e-mail binnenkomen. Dat vergt weer een beetje een andere aanpak omdat je erg moet opletten dat wat je schrijft niet verkeerd begrepen kan worden.”

Lees ook de verhalen van andere vrijwilligers van SON

 

Wat vind je het leukste aan dit werk?

“Je hebt bijna altijd tevreden mensen aan de lijn! Ze vinden het prettig om iemand te spreken die zelf weet wat een schildklierziekte inhoudt. De laatste jaren kun je wel merken dat er meer gerichte vragen gesteld worden en dat de mensen al meer op de hoogte zijn door onze website e.d.  Vroeger was het meer het verhaal kwijt kunnen en wat uitleg vragen tegenwoordig zijn het vaker echt medische vragen. Uiteraard mogen wij niet op de stoel van de arts gaan zitten, maar we kunnen wel feitelijke informatie en uitleg geven, wat mensen meestal toch verder helpt.

Waarom zou je het anderen aanraden?

“Het geeft zo veel voldoening om iemand te kunnen helpen. Het is ook belangrijk dat degenen die dit nu al doen zo lang mogelijk blijven want pas dan krijg je veel ervaring en mensenkennis. Daarnaast, je blijft zo automatisch zelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je zit dicht bij het vuur, zo gezegd.”

Koos is inmiddels met SON-pensioen gegaan.

Meer lezen over vrijwilligerswerk bij SON