Einde aan onverantwoord wisselen schildkliermedicijn levothyroxine
Na jarenlange inspanningen van SON staat levothyroxine nu dan toch op de rode lijst van de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen. Hiermee komt een einde aan het onnodig en medisch onverantwoord wisselen van merk levothyroxine. Inmiddels heeft de Leidraad een geactualiseerde versie (november 2022).
Niet zelden leidt het wisselen van levothyroxine bij mensen met een schildklieraandoening tot gezondheidsproblemen en een verslechterde kwaliteit van leven. Dat bleek ook uit het wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de Thyrax-affaire in 2016 voor patiënten. Al sinds die tijd zet patiëntenorganisatie SON zich in om een eind te maken aan het onverantwoord wisselen van levothyroxine, met succes!
Ontzettend blij
De leidraad biedt patiëntenorganisaties, apothekers, zorgverzekeraars en artsen duidelijke handvatten om in de praktijk te komen tot een verantwoorde wisseling van medicijnen. Op de bijbehorende rode lijst staan medicijnen die in principe niet gewisseld mogen worden. ‘We zijn ontzettend blij en opgelucht dat levothyroxine nu een plekje heeft op die rode lijst’, aldus directeur Marlies Mohr.
Maar dat betekent niet dat wisselen van levothyroxine helemaal niet meer voorkomt. Zo kan een onvoorziene omstandigheid als een groot voorraadtekort leiden tot een wisseling. Ook als het patent op een bepaald merk verloopt, mag je nog eenmalig worden overgezet op een generiek medicijn.
Monitoring van de praktijk
‘Uiteraard kan in de praktijk nog discussie ontstaan’, zegt Mohr. ‘Mede daarom blijft het monitoren van de praktijk heel belangrijk.’ Patiënten kunnen hun ervaringen delen via het Meldpunt levothyroxine van SON. Betrokken partijen komen met regelmaat bijeen om de praktijk te bespreken en eventuele verbeterpunten mee te nemen in de leidraad.
Totstandkoming
De leidraad is tot stand gekomen na jarenlange besprekingen tussen de Federatie Medisch Specialisten, apothekersorganisatie KNMP, huisartsenorganisaties LHV en NHG, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Ook een drietal patiëntenorganisaties was van meet af aan nauw betrokken, waaronder SON. ‘Door goed overleg met alle stakeholders – ook door mijn voorgangster Rietje Meijer destijds – is dit fantastische resultaat bereikt. SON zet zich 100% in voor alle schildklierpatiënten. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs’, besluit Mohr.
Meer lezen
- Nieuwsbericht Patiëntenfederatie Nederland
- ‘Stop ongewenst wisselen’- het traject (SON)
- ‘Werkt preferentiebeleid voor levothyroxinepreparaten?‘ Jeresa I.A. Willems, Rutgert Bianchi, Roderick F.A. Tummers-de Lind van Wijngaarden – Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6418
Tip: Je kunt het hele artikel lezen als je een account aanmaakt op de site van het NTvG.