Multimorbiditeit (meerdere aandoeningen)

Mensen met een schildklieraandoening hebben soms naast deze ziekte ook nog andere aandoeningen/ziekten. Dit geldt met name voor wie de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto heeft. Het gaat hier om twee auto-immuunziekten, die voor een auto-immuunreactie tegen de schildklier zorgen. Mensen met een auto-immuunziekte, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een tweede (of derde of…) auto-immuunziekte (comorbiditeit / multimorbiditeit).

Lees verder:
Veel voorkomende ziekten naast schildklieraandoeningen.

Gevolgen multimorbiditeit

Als je meerdere chronische ziektes naast elkaar hebt, ontvang je vaak zorg van verschillende zorgverleners, die allemaal advies geven over de ziekte in hun eigen vakgebied. Patiënten maken zich zorgen over gebrek aan afstemming. Ook kunnen de verschillende adviezen met elkaar in tegenspraak zijn. Ook voor zorgverleners is het worstelen met het feit dat het in het huidige zorgsysteem lastig is om behandelingen af te stemmen. Er lopen gelukkig in Nederland wel verschillende onderzoeken en initiatieven waarin naar oplossingen wordt gezocht.

Werkgroep multimorbiditeit

Patiëntenfederatie Nederland (PFN) is een werkgroep multimorbiditeit gestart waar tal van patiëntenorganisaties lid zijn, waaronder Schildklier Organisatie Nederland (SON). Een van de initiatieven is om de problematiek zo goed mogelijk in kaart te brengen per aandoening. Daarom is een onderzoek gestart die door de verschillende patiëntenorganisaties uitgezet wordt. Zo ook door SON. Lees de oproep hieronder. Fijn als je meedoet!

Heb jij meerdere (chronische) aandoeningen?

We nodigen jou uit om de onderstaande vragenlijst (via Patiëntenfederatie Nederland) in te vullen. Dit onderzoek gaat over het hebben van meerdere aandoeningen, in hoeverre die elkaar beïnvloeden, en hun invloed op de kwaliteit van leven. Ook over zorgverleners, regie en regievoering en over de rol en positie van patiëntenorganisaties.

Het onderzoek staat online en is tot 1 juli open. Het invullen kost je ongeveer 10-15 minuten. Het resultaat wordt in in september gepubliceerd.

Dank!

Meer lezen