jodiumarm.nl

door drs. A.N.A. van der Horst –Schrivers  (Anouk), internist-endocrinoloog bij UMC Groningen

“De Nederlandse richtlijnen adviseren een jodiumarm dieet voor de behandeling met radioactief jodium bij patiënten met schildklierkanker. In het Universitair Medisch Centrum Groningen volgen patiënten dit dieet 7 dagen lang. Als je tijdens het polikliniek bezoek vraagt hoe dit gegaan is, kom je erachter dat veel patiënten dit lastig vinden en eenzijdig gaan eten om jodium te vermijden.

Juist in het traject van de behandeling van schildklierkanker is het belangrijk om gezond te eten. Drie jaar geleden heb ik samen met geneeskundestudenten proberen uit te zoeken of dit dieet niet korter kon. We waren met te weinig mensen om er een conclusie uit te trekken, maar wat vond ik het lastig! Voor het gemak een grote pan met tomatensoep gemaakt en vier dagen lang soep gegeten…

Dus toen Anika, Niek, Koen, Nicolien en Ilse bij me langskwamen voor hun bachelorproject, kwam al snel het idee voor een Nederlands jodiumarm kookboek. Deze studenten hebben keihard gewerkt en het was een plezier om met ze samen te werken. Samen met Marika Porrey van SON is er een prachtig online kookboek gekomen, waar ik enorm trots op ben. Het is een goed voorbeeld van een goede samenwerking tussen patiëntenvereniging en artsen.

De volgende stap is onderzoeken of het dieet niet korter kan. We weten van Nederlandse ziekenhuizen die patiënten met schildklierkanker behandelen dat de duur kan wisselen van 4 tot 14 dagen. Binnenkort starten we met onderzoek of 4 dagen inderdaad voldoende is. We zullen patiënten dan uiteraard wijzen op het online jodiumarme kookboek.”

www.jodiumarm.nl