Digitale hulpmiddelen

Meer grip op je schildklier met digitale hulpmiddelen

Apps en websites kunnen er voor zorgen dat je meer grip houdt op je schildklieraandoening en gezondheid. Een medicijnapp kan je bijvoorbeeld helpen tijdig je medicatie te nemen, je bloedwaarden bij te houden en zo bijdragen aan effectievere behandeling. Ook een energie-, activiteiten-, slaap-, depressie- of een eetmeterapp geeft inzicht en stelt je mogelijk in staat om, samen met je behandelaar, bewuste keuzes te maken. De zichtbare feiten – meten is weten – kunnen je ook motiveren om bepaalde doelen te stellen en te halen.

Wat is een PGO?

Steeds meer zorgverleners, huisartsen en ziekenhuizen, maken hun computers klaar voor verbinding met een persoonlijke gezondheidsomgeving, een PGO. Een PGO is een app of een website die jij beheert. Een PGO kan je met verschillende zorgverleners verbinden. In jouw persoonlijke PGO kan jij zelf een kopie van de medische gegevens huisarts, het ziekenhuis of een therapeut verzamelen. Zoals het advies van je huisarts en je bloeduitslagen.

Schildklier en digitale hulpmiddelen

SON heeft ten behoeve van de Digitale Zorg Gids geïnventariseerd welke apps en websites mensen met een schildklierafwijking gebruiken (resultaten van het rapport).

Digitalezorgids.nl, ontwikkeld door Patiëntenfederatie Nederland, laat apps en hulpmiddelen zien die andere mensen en/of patiëntenorganisaties aanbevelen. Wellicht vind je één of meerdere apps die ook voor jou kunnen werken.

Enkele voorbeelden

Medicijnen

Medapp

Het juist innemen van je medicijnen is erg belangrijk. En meerdere medicijnen en verschillende innamemomenten maken het nog ingewikkelder. Deze app biedt onder meer:

  • een medicijnwekker
  • signaleringssysteem voor als je medicijn opraakt
  • dagboekfunctie
  • bijsluiters van alle medicijnen
  • medicatieoverzicht

Gezond eten

App ‘Kies Ik Gezond?’ (Voedingscentrum)

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt óf thuis op de bank. Met de app zie je snel of een product in de Schijf van Vijf staat, maar je kunt bijvoorbeeld ook filteren op vees, vis, vegetarisch, veganistisch en op toegevoegd suiker of zout.

Monitoren effect behandeling

Mijnschildklierwijzer.nl

Mijn Schildklierwijzer is voor patiënten die het schildkliermedicijn levothyroxine gebruiken.
Aan de hand van 10 vragen breng je je persoonlijke situatie in kaart.

Je kunt de antwoorden opslaan en gebruiken ter voorbereiding van een gesprek met je behandelaar.

Ziekenhuizen met een digitaal dossier

Overzicht ziekenhuizen met digitaal dossier

Bij de meeste ziekenhuizen kun je tegenwoordig je bloeduitslagen inzien door in te loggen met je digiD of via het eigen ziekenhuissysteem. Misschien heeft jouw ziekenhuis die service ook? Check het overzicht dat SON heeft samengesteld.
Klik op het plaatje.