Samenwerken

Goed instellen op medicatie is goed samenwerken

Goede samenwerking tussen arts en patiënt is van groot belang voor een goede behandeling. De behandelaar heeft de (medische) kennis. Maar de behandelaar is ook afhankelijk van jouw informatie, om te weten hoe het met je gaat en wat jij belangrijk vindt.

Wat kun je zelf doen?

  • Lees over de schildklier, jouw aandoening en behandeling. Je staat dan sterker in het gesprek met de arts, verpleegkundige of praktijkondersteuner.
  • Houd zelf je bloedwaarden bij en hoe je je voelt, met name bij welke dosering je je goed voelt. Gebruik een dagboekje of de SON-Schildklieragenda.
  • Controleer in de apotheek of je hetzelfde merk schildkliermedicijn hebt meegekregen.
  • Weet hoe je met de medicatie om moet gaan. Check de vragen & antwoorden bij Levothyroxinegebruik.
  • Wees precies met innemen; schildkliermedicatie is een gevoelig product.
  • Ga niet zelf dokteren met de dosering. Bespreek gebruik van supplementen vooraf met je arts (mogelijke wisselwerking).
  • Heb geduld. Het duurt minstens 6 weken voordat je lichaam na een nieuwe dosering weer stabiel is. Eerder bloedprikken geeft dus geen goed beeld. Goed instellen kan maanden, zelfs meer dan een jaar duren.
  • De lichamelijke conditie is voor schildklierpatiënten extra belangrijk: beweeg zoveel mogelijk (ook een wandeling is goed) en eet gezond. Meer lezen over Bewegen en Voeding.
Via digitaal dossier je bloedwaarden inzien
Weet je dat je altijd mag vragen je bloeduitslagen en andere onderzoeksresultaten in te te zien? Je kunt een uitdraai opvragen bij je behandelaar. Tegenwoordig hebben veel huisartsen en bijna alle ziekenhuizen een digitaal dossier waar je zelf online de uitslagen kunt inzien. SON heeft een overzicht met ziekenhuizen waar dit het geval is.

 

Schildklieragenda
In de schildklieragenda van SON kun je de bloedwaarden noteren en eventuele (dosis)veranderingen van de medicatie. Zo houd je overzicht en kun je het verloop van de behandeling volgen en je behandelaar beter informeren. Verder kun je in de schildklieragenda de afspraken en vragen noteren. Koop of download in de webshop.
Meer lezen over het consult