Week van de Schildklier 2018

De Week van de Schildklier 2018 vond plaats van 14 t/m 18 mei. Dit jaar is het thema ‘Optimaal instellen luistert nauw’.

Goed ingesteld raken op schildklierhormoon is lastig, duurt soms lang en is een continue proces. Sommige mensen blijven klachten houden met een grote impact op het dagelijks leven. We benadrukken dat het belangrijk is om bij aanhoudende klachten door te gaan met het verfijnen van de dosering.

Kleine aanpassingen van de dosering kunnen hét verschil maken en de kwaliteit van leven (sterk) ten goede komen. Internist-endocrinoloog prof. Robin Peeters, verbonden aan Erasmus MC in Rotterdam: “Een juiste instelling op schildklier-medicatie luistert nauw. Belangrijk hierbij is dat er grote verschillen zijn tussen patiënten. Wat een goede instelling is voor de ene patiënt, hoeft dit niet te zijn voor de andere patiënt.” Lees het gehele artikel >>

De informatie die je hier vindt, kan je helpen bij de voorbereiding en het gesprek met de behandelaar en een beter resultaat van de behandeling en begeleiding geven.

Instellen op schildklierhormoon

De behandeling van hypothyreoïdie - een schildklier die onvoldoende hormoon produceert - bestaat uit het voorschrijven van schildklierhormoon levothyroxine (ook T4 genoemd) om het tekort aan zelf geproduceerd hormoon aan te vullen. ‘Instellen’ is het bereiken van de juiste dosis aanvullend hormoon om je zo optimaal mogelijk te voelen.

Fase 1: Grof-instellen Fase 2: Fijn-instellen Goed behandelen is goed samenwerkenArtikelen

Het instelproces

De aanpak bestaat uit twee fasen, waarbij de dosering wordt aangepast van grof naar fijn.

Fase 1: grof-instellen
Bij de behandeling van hypothyreoïdie probeert de behandelaar de TSH-waarde (en de FT4-waarde) binnen de normaalwaarden te krijgen. In deze fase spelen bloedwaarden een grote rol.
Voor meer informatie: Fase 1: grof-instellen.

Fase 2: fijn-instellen
In de tweede fase gaat het om het fijn-instellen: in (hele) kleine stapjes de optimale waarden voor TSH (en FT4) bereiken. Ieder mens heeft zijn eigen unieke optimale waarden.
Voor meer informatie: Fase 2: fijn-instellen.

Goed instellen is goed samenwerken
Een goede samenwerking tussen arts en patiënt is van groot belang voor een goede behandeling. De behandelaar heeft de (medische) kennis. Maar de behandelaar is ook afhankelijk van jouw informatie, om te weten hoe het met je gaat en wat je van belang vindt. Lees de op ervaring gestoelde tips en gebruik de schildklieragenda.
Voor meer informatie: Samenwerken.

 

Folder 'Optimaal instellen luistert nauw'
De informatie over instellen op deze website staat ook in de folder.
Donateurs van SON treffen bij het juni-nummer van Schild deze folder aan, 
een cadeautje van SON aan alle 
donateurs.
TIP:  neem de folder mee naar je huisarts. 


Activiteiten in het land

Tijdens de Week van de Schildklier hebben bijna 30 ziekenhuizen medewerking verleend aan voorlichtingsbijeenkomsten of informatiestands gefaciliteerd. 


Magazine Schild

Na de Week van de Schildklier ontvangen donateurs bij het juninummer van Schild de folder 'Optimaal instellen luistert nauw'. Het juninummer verschijnt 22 juni.

Donateurs van Schildklier Organisatie Nederland (SON) ontvangen het magazine Schild, het kwartaalblad van SON, gratis (maart, juni, september en december). Dat betekent gemiddeld 30 pagina's vol nieuws, tips en achtergronden rond de schildklier en andere belangrijke onderwerpen voor mensen met een schildklieraandoening. 

U kunt losse nummers bestellen (zolang de voorraad strekt). De prijs van een los nummer is € 4,95. De kosten zijn inclusief verzendkosten (in Nederland). 

Voor bestellingen en vragen kunt u bellen met 085 - 489 12 36, maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur of mailen met info@schildklier.nl