Coronavirus en schildklier

Bekijk op  de site van de rijksoverheid de aanpak en maatregelengezondheidsadviezen en overige onderwerpen rondom het Coronavirus.

4 veel gestelde vragen en antwoorden (aangepast 6 mei 2020)

1.    Ben ik vatbaarder voor het nieuwe corona (COVID-19) virus als ik een (auto-immuun) schildklierziekte heb (ziekte van Graves en – Hashimoto)?

Volgens de huidige inzichten loop je net zoveel kans als een gezond persoon om besmet te raken. De kans op besmetting kun je verkleinen door je te houden aan de hygiëneregels (zie onder) en door sociale contacten te vermijden.

2.      Als ik het coronavirus krijg, word ik dan zieker met de ziekte van Graves of – Hashimoto?

Bij mensen met een (auto-immuun) schildklierziekte is tot op heden géén verhoogd risico gevonden. Ook bij andere virale infecties wordt geen verhoogd risico gevonden.  Het deel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de afweer tegen virale infecties zoals het coronavirus lijkt daarom bij patiënten met auto-immuunschildklierziekten niet aangedaan. Schildklierpatiënten hebben dus in principe geen verminderde weerstand tegen infecties en zijn dus geen kwetsbare groep (tenzij er onderliggende andere gezondheidsproblemen* aanwezig zijn).

Schildklieraandoeningen komen relatief veel voor. Als het coronavirus een extra groot probleem zou zijn voor schildklierpatiënten zou dit naar verwachting naar boven zijn gekomen bij de analyse van de situatie en gevolgen in China. Dit is niet het geval.

Er is vooralsnog geen bewijs dat mensen die niet optimaal zijn ingesteld meer risico lopen op complicaties bij virusinfecties. Maar het is niet uitgesloten dat mensen met een ongecontroleerde schildklierziekte (mensen die recent zijn gestart met schildkliermedicatie of mensen die hun schildkliermedicatie heel onregelmatig innemen) mogelijk een hoger risico lopen op complicaties voor het coronavirus of andere ziekte verwekkers.

Kwetsbare personen zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden lopen meer risico op ernstige symptomen als ze besmet zijn met het COVID-19 virus.

*Met onderliggend lijden wordt bedoeld:

 • hart- en vaatziekten
 • hoge bloeddruk
 • longziekten
 • diabetes
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • verminderde weerstand door:
  • medicatie voor auto-immuunziekten = medicatie die het immuunsysteem onderdrukt = medicatie die de afweer afremt (bijv. na orgaantransplantatie, sommige medicijnen die bij auto-immuunziekten, zoals MS worden gebruikt). Het gaat dus niet om schildkliermedicijnen; zie vraag/antwoord 3.
  • hematologische aandoeningen (bloedziekten)
  • aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is (hier vallen schildklierziekten niet onder)
  • chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
  • tekort aan witte bloedlichaampjes
  • hiv-infectie en een laag CD4-aantal
  • stamceltransplantatie

3.     Zorgt medicijngebruik voor mijn schildklieraandoening voor onderdrukking van mijn immuunsysteem?

Levothyroxine, thiamazol (Strumazol) en carbimazol en propylthiouracil (PTU) zijn géén afweeronderdrukkende medicijnen. Dit betekent dat zij het immuunsysteem niet veranderen of verzwakken.

Bij mensen die behandeld worden met een hoge dosis prednison voor de oogziekte van Graves kan de afweer door de medicijnen wel onderdrukt worden. In dat geval is er een hoger risico op ernstiger gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Verander je medicatie niet zonder overleg met je behandelaar!

4.      Is er een tekort aan schildkliermedicijnen?

Thyrax Duotab (alle doseringen) is momenteel beperkt leverbaar. Er zijn geen tekorten bij de fabrikant, wel verschilt de beschikbaarheid per apotheek.
Als je een bepaalde dosering niet meer kunt krijgen, probeer de periode te overbruggen door het combineren van andere sterkten. Bijv: een halve roze tablet (0,150 mg) en een hele blauwe (0,025 mg) maken samen ook 0,100 mg. Of vraag jouw apotheek bij een andere apotheek Thyrax op te vragen.

Weet dat de inspectie en het CBG betrokken zijn bij deze situatie en dat ook SON up-to-date wordt gehouden.

De bovenstaande antwoorden zijn gecontroleerd door de voorzitter van de Medisch-wetenschappelijke Adviesraad (MAR) van SON, prof. dr. E. Fliers, internist-endocrinoloog.

Goede weerstand is belangrijk

Lees op de site van het Voedingscentrum bij Corona & Voeding hoe je je weerstand op peil kunt houden, over het nut en onnut van supplementen en hoe je gezond en veilig kunt blijven eten.

 

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Bron: RIVM

Lees ook de informatie op de site van Thuisarts.nl

Meer over weerstand
Een goede ‘weerstand’ helpt ziektes buiten de deur te houden. De weerstand is een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo’n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed, voornamelijk dankzij het immuunsysteem. Je kunt zelf bijdragen aan een goed werkend immuunsysteem door een gezonde levensstijl.
Lees de 5 tips bij het Voedingscentrum.
..