Coronavirus en schildklier

Je vindt hier vier veel gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus in relatie tot schildklierziekten, tips voor een goede weerstand en artikelen die in magazine Schild verschijnen over corona en de schildklier.

Nieuw: Leefstijladviezen voor een goede weerstand
Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Om deze boodschap handen en voeten te geven heeft de overheid de nieuwe website loketgezondleven.nl ingericht met onder meer leefstijladviezen.
Op de website van het Voedingscentrum, bij Coronavirus & Voeding, vind je handige tips en informatie over het nut en onnut van supplementen.
Op  de website van de rijksoverheid staan de basisregels, symptomen en wanneer wat te doen en overige onderwerpen rondom het Coronavirus.

 

Lees hier het in Schild magazine van juni verschenen artikel ‘COVID-19 en auto-immuun schildklierziekten: wat betekent het coronavirus voor jou?‘. Het artikel is geschreven door dr. Romana Netea-Maier, internist-endocrinoloog Radboudumc Nijmegen.

Donateurs ontvangen Schild magazine gratis 4x per jaar; losse exemplaren kun je kopen in de webshop.

 

4 veel gestelde vragen en antwoorden (aangepast 6 mei 2020)

1.    Ben ik vatbaarder voor het nieuwe corona (COVID-19) virus als ik een (auto-immuun) schildklierziekte heb (ziekte van Graves en – Hashimoto)?

Volgens de huidige inzichten loop je net zoveel kans als een gezond persoon om besmet te raken. De kans op besmetting kun je verkleinen door je te houden aan de hygiëneregels (zie onder) en door sociale contacten te vermijden.

2.      Als ik het coronavirus krijg, word ik dan zieker met de ziekte van Graves of – Hashimoto?

Bij mensen met een (auto-immuun) schildklierziekte is tot op heden géén verhoogd risico gevonden. Ook bij andere virale infecties wordt geen verhoogd risico gevonden.  Het deel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de afweer tegen virale infecties zoals het coronavirus lijkt daarom bij patiënten met auto-immuunschildklierziekten niet aangedaan. Schildklierpatiënten hebben dus in principe geen verminderde weerstand tegen infecties en zijn dus geen kwetsbare groep (tenzij er onderliggende andere gezondheidsproblemen aanwezig zijn die onder de risicogroepen vallen).

Schildklieraandoeningen komen relatief veel voor. Als het coronavirus een extra groot probleem zou zijn voor schildklierpatiënten zou dit naar verwachting naar boven zijn gekomen bij de analyse van de situatie en gevolgen in China. Dit is niet het geval.

Er is vooralsnog geen bewijs dat mensen die niet optimaal zijn ingesteld meer risico lopen op complicaties bij virusinfecties. Maar het is niet uitgesloten dat mensen met een ongecontroleerde schildklierziekte (mensen die recent zijn gestart met schildkliermedicatie of mensen die hun schildkliermedicatie heel onregelmatig innemen) mogelijk een hoger risico lopen op complicaties voor het coronavirus of andere ziekteverwekkers.

Lees meer over risicogroepen

3.     Zorgt medicijngebruik voor mijn schildklieraandoening voor onderdrukking van mijn immuunsysteem?

Levothyroxine, thiamazol (Strumazol) en carbimazol en propylthiouracil (PTU) zijn géén afweeronderdrukkende medicijnen. Dit betekent dat zij het immuunsysteem niet veranderen of verzwakken.

Bij mensen die behandeld worden met een hoge dosis prednison voor de oogziekte van Graves kan de afweer door de medicijnen wel onderdrukt worden. In dat geval is er een hoger risico op ernstiger gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Verander je medicatie niet zonder overleg met je behandelaar!

4.      Is er een tekort aan schildkliermedicijnen?

  • Strumazol (thiamazol) tablet 10 mg is niet beschikbaar voorlopig (tot medio oktober).
    Tablet 30 mg is wel weer beschikbaar. Om een tekort te voorkomen wordt deze gecontroleerd uitgeleverd.
  • Thyrax Duotab (alle doseringen) is weer beschikbaar.

Is het niet beschikbaar zijn van de juiste dosering een probleem, overleg met je apotheker of behandelend arts.

Weet dat de inspectie en het CBG betrokken zijn bij deze situatie en dat ook SON up-to-date wordt gehouden.

De bovenstaande antwoorden zijn gecontroleerd door de voorzitter van de Medisch-wetenschappelijke Adviesraad (MAR) van SON, prof. dr. E. Fliers, internist-endocrinoloog.

Meer over weerstand
De weerstand is een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo’n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed, voornamelijk dankzij het immuunsysteem.