Coronavirus

Bekijk de maatregelen en financiële regelingen op de site van de rijksoverheid en de veel gestelde vragen op de site van het RIVM.

SON ontvangt vanzelfsprekend vragen over het coronavirus (covid-19) in relatie tot schildklieraandoeningen. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door de voorzitter van de Medisch-wetenschappelijke Adviesraad (MAR) van SON, prof. dr. E. Fliers, internist-endocrinoloog.

 

4 veel gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus

Antwoord op vraag 4 is gewijzigd (1/4). 

1.    Ben ik vatbaarder voor het nieuwe corona (COVID-19) virus als ik een (auto-immuun) schildklierziekte heb (ziekte van Graves en – Hashimoto)?

Volgens de huidige inzichten loop je net zoveel kans als een gezond persoon om besmet te raken. De kans op besmetting kun je verkleinen door je te houden aan de hygiëneregels (zie onder) en door sociale contacten te vermijden.

2.      Als ik het coronavirus krijg, word ik dan zieker met de ziekte van Graves of – Hashimoto?

Bij mensen met een (auto-immuun) schildklierziekte is tot op heden géén verhoogd risico gevonden. Ook bij andere virale infecties wordt geen wordt geen verhoogd risico gevonden.  Het deel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de afweer tegen virale infecties zoals het coronavirus lijkt daarom bij patiënten met auto-immuunschildklierziekten niet aangedaan. Schildklierpatiënten hebben dus in principe geen verminderde weerstand tegen infecties en zijn dus geen kwetsbare groep (tenzij er onderliggende andere gezondheidsproblemen* aanwezig zijn).
Schildklieraandoeningen komen relatief veel voor. Als het coronavirus een extra groot probleem zou zijn voor schildklierpatiënten zou dit naar verwachting naar boven zijn gekomen bij de analyse van de situatie en gevolgen in China. Dit is niet het geval.

Kwetsbare personen zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden lopen meer risico op ernstige symptomen als ze besmet zijn met het COVID-19 virus.

*Met onderliggend lijden wordt bedoeld:

 • hart- en vaatziekten
 • hoge bloeddruk
 • longziekten
 • diabetes
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • verminderde weerstand door:
  • medicatie voor auto-immuunziekten = medicatie die het immuunsysteem onderdrukt = medicatie die de afweer afremt (bijv. na orgaantransplantatie, sommige medicijnen die bij auto-immuunziekten, zoals MS worden gebruikt). Het gaat dus niet om schildkliermedicijnen; zie vraag/antwoord 3.
  • hematologische aandoeningen (bloedziekten)
  • aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is (hier vallen schildklierziekten niet onder)
  • chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
  • tekort aan witte bloedlichaampjes
  • hiv-infectie en een laag CD4-aantal
  • stamceltransplantatie

3. Zorgt medicijngebruik voor mijn schildklieraandoening voor onderdrukking van mijn immuunsysteem?

Levothyroxine, thiamazol (Strumazol) en carbimazol en propylthiouracil (PTU) zijn géén afweeronderdrukkende medicijnen. Dit betekent dat zij het immuunsysteem niet veranderen of verzwakken.

Bij mensen die behandeld worden met een hoge dosis prednison voor de oogziekte van Graves kan de afweer door de medicijnen wel onderdrukt worden. In dat geval is er een hoger risico op ernstiger gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Verander je medicatie niet zonder overleg met je behandelaar!

4.      Is er een tekort aan schildkliermedicijnen?

Thyrax Duotab 0,100 mg tablet (witte kleur) is momenteel niet leverbaar. De verwachting is dat deze sterkte in week 17 weer wel beschikbaar is (de week van 20 april). Per apotheek zal de beschikbaarheid verschillen. Als je deze dosering niet meer kunt krijgen, probeer de periode te overbruggen door het combineren van andere sterkten. Bijv: een halve roze tablet (0,150 mg) en een hele blauwe (0,025 mg) maken samen ook 0,100 mg.

Voor het overige zijn er geen schildkliermedicatietekorten. Weet dat de inspectie betrokken is bij deze situatie en dat ook SON up-to-date wordt gehouden.

Goede weerstand is belangrijk

Lees op de site van het Voedingscentrum bij Corona & Voeding hoe je je weerstand op peil kunt houden, over het nut en onnut van supplementen en hoe je gezond en veilig kunt blijven eten.

 

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Bron: RIVM

Lees ook de informatie op de site van Thuisarts.nl

Meer over weerstand
Een goede ‘weerstand’ helpt ziektes buiten de deur te houden. De weerstand is een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo’n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed, voornamelijk dankzij het immuunsysteem. Je kunt zelf bijdragen aan een goed werkend immuunsysteem door een gezonde levensstijl.
Lees de 5 tips bij het Voedingscentrum.
..