Als je een schildklieraandoening hebt en aanhoudende beweegklachten is één van de adviezen: doe een inspanningstest. Zo’n test kan je helpen om je grenzen te leren kennen.
Hoe ziet een inspanningstest eruit?
Bij een inspanningstest (of: fietstest) wordt er een hartfilmpje (ECG) tijdens inspanning gemaakt. Bij een hartfilmpje in rust zijn afwijkingen niet altijd te zien. Bij inspanning moet het hart harder werken. Het hart heeft daarbij meer behoefte aan energie en zuurstof.

Wat wordt er gemeten?
De inspanningstest is een test die de inspanningscapaciteit van je hart meet, en de invloed ervan op je conditie. De elektrische activiteit van het hart wordt onder toenemende belasting gemeten en afgelezen op een elektrocardiogram (ECG of hartfilmpje).
Waar kan ik een inspanningstest doen?
Bij een sportarts.
De sportarts is er voor iedereen die beweegt, of graag wil gaan bewegen. Of je nu jong, oud, sporter of geen sporter bent.
Een sportarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in aandoeningen en klachten van het houdings- en bewegingsapparaat én gespecialiseerd is in inspanningsdiagnostiek, ofwel aandoeningen waar verminderde conditie een rol speelt. Mocht je klachten hebben die te maken hebben met beweging, overbelasting, inspanning en conditie, dan kan je bij de sportarts terecht. Deze klachten hoeven dus niet sportgerelateerd te zijn.
Heb ik een verwijzing nodig?
Een verwijzing van een huisarts is niet nodig.
Wat zijn de kosten (vergoeding)
Als je een schildklieraandoening hebt en je hebt last van beweegklachten dan kun je via je huisarts een verwijzing krijgen en valt het onder de basisverzekering.
Kijk op de website sportzorg.nl naar de vergoedingen.
Waar vind ik een sportarts?
Een sportarts is werkzaam in een sportmedische instelling. Sportmedische instellingen kunnen zelfstandig (Sportmedische Adviescentra, SMA) of in ziekenhuizen gevestigd zijn (Sportgeneeskundige afdeling, SGA).