Gevolgen voor mij en mijn omgeving

Het hebben van een schildklieraandoening kan (blijvend) invloed hebben op je leven en je relaties. Na de diagnose gaan veel mensen een vergelijkbaar proces door: van ontkenning en boosheid naar acceptatie. Dit geldt ook voor mensen in je omgeving. Je hebt een schildklieraandoening tenslotte niet alleen. Gebrek aan energie en stemmingswisselingen kunnen bijvoorbeeld grote invloed op de relaties met anderen hebben. Wat kan helpen is informatie, advies en contact met anderen die een schildklieraandoening hebben.

Nog niet goed ingesteld op medicatie

Een vervelende fase voor iemand met een schildklierziekte is de fase waarin de ziekte intensief wordt behandeld en er nog geen stabiele situatie is bereikt. Dit kan maanden tot jaren duren en heel wat voeten in de aarde hebben. Steun en begrip uit de omgeving zijn van groot belang.

Keuzes maken

Door je schildklieraandoening moet je soms keuzes maken die je zonder schildklieraandoening niet had hoeven maken. Welke keuzes is voor iedereen anders. Het gaat om de balans vinden tussen draagkracht en draaglast. Als je veel klachten hebt, probeer dan je draaglast te beperken: je kiest wat je wel doet en wat niet.

Het is belangrijk dat je, zodra je kunt, je draagkracht versterkt.

Tips om je draagkracht te versterken

  • Inzicht in de ‘schildklier’ en jóuw schildklieraandoening.
  • Inzicht in jezelf, je valkuilen, weten waar je energie van krijgt.
  • Deel met anderen, praat er over! Het helpt echt!
  • Zorg goed voor jezelf, voer zelf de regie.
  • Blijf ‘in beweging’.

Meer over: