Vermoeidheid en energie

Vermoeidheid grote invloed op dagelijks leven

Vermoeidheid wordt het meest genoemd als klacht door mensen met een schildklierafwijking. En het is niet zomaar een beetje moe zijn. Het is veel dieper en ingrijpender. Plotseling valt die deken over je heen, weg ben je. Negeren kun je het dus niet. De ervaring leert dat dit gevoel meestal wel redelijk overgaat, maar dat duurt even. Je past je aan, je leert er mee leven.

Gissella heeft het gevoel van extreme vermoeidheid heel sterk verwoord in dit filmpje.

Het is belangrijk dat je je grenzen leert kennen én respecteren. Dit is voor iedereen moeilijk en voor wie onregelmatig leeft extra moeilijk. Onregelmatigheid verdraagt zich slecht met het respecteren van je grenzen, zeker onregelmatigheid die je niet zelf kiest. Alleen met heel veel aandacht lukt dat. Maar het kan!

Verdeel je energie

Iedere dag doen we energie op en verbruiken we energie. Zeker bij mensen met een schildklieraandoening is energie een belangrijk aandachtspunt om de dag een beetje door te kunnen komen. Maar hoe verdeel je dat beetje energie dat je hebt over de dag?

Belangrijk is om letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond te staan. Zorg voor een omgeving waarin je intensieve momenten kunt afwisselen met rustmomenten. Verdeel je energie zorgvuldig. Heb je veel dingen te doen, doe het dan stukje bij beetje en probeer het goed te doseren. Voorkom piekbelasting.

Energieplan

Maak een energieplan. Als je een schildklieraandoening hebt, kom je erachter dat het belangrijk is om je energie te verdelen. Een dag hard werken betekent vaak een dag of twee met weinig energie. Je energie verdelen gaat vaak niet vanzelf en moet je echt leren. Een planning kan je hierbij helpen.

“Vermoeidheid meest ingrijpend”

Beschrijf eens wat en waar je iets doet en benoem daarbij ook de vele kleine klusjes die je tussendoor doet. Vervolgens bekijk je welke onderdelen veel en welke weinig energie kosten. Op basis hiervan kun je een dag- of weekschema maken. Zo’n schema laat zien hoe de verdeling is van activiteiten op een dag of tijdens de hele week. Hierdoor kun je beter keuzes maken tussen wat je wel en niet kunt doen.

De lepeltechniek

Deze techniek maakt je bewust van de keuzes die je moet maken om goed de dag door te komen, zonder op je energiereserves in te teren. De lepels staan symbool voor de hoeveelheid energie die je hebt op een dag. Voor elke activiteit lever je een lepel in. Een gezond – vooral jong – persoon begint de dag met het idee een onbeperkt aantal lepels te hebben. Als je (chronisch) ziek bent, heb je slechts een beperkt aantal lepels. En als elke bezigheid je een lepel kost, moet je heel goed bedenken wat je op een dag wel of niet gaat doen.
Heb je maar vijf lepels op een dag en ben je er al twee kwijt aan een uur werken? Dan ben je snel door je lepels heen. Af en toe kun je wel een lepel van de volgende dag lenen, maar dan begin je de volgende dag met nog minder lepels dan normaal …

Vermoeidheid en arbeidsongeschiktheid

Vermoeidheid heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven en sociale activiteiten, maar zeker ook op de arbeidsparticipatie. Sommige mensen met een schildklieraandoening zijn niet in staat om volledig te werken, en komen via keuringsartsen in een traject terecht bij het UWV. Lees meer bij Werk.

Meer informatie en contact

Op de besloten facebookgroep van SON is vermoeidheid ook een veel besproken onderwerp. Je kunt ook bellen met de Schildkliertelefoon.

Meer over