Rol van het gewicht
Schildkliermedicatie is afgestemd op je gewicht en een stabiel gewicht bevordert de werkzaamheid van de medicatie en je welzijn. Bij een aanzienlijke (blijvende) wisseling van het gewicht is het belangrijk de instelling van je medicatie extra te laten controleren.
Een wisseling van het gewicht kan ook een teken zijn van een over- of onderdosering van je medicatie. Heb je problemen met je gewicht en zoek je een manier om dit onder controle te krijgen? Dan is de beste optie om een gezond voedingspatroon aan te houden en je eventueel te laten begeleiden door een voedingsdeskundige of diëtist(e).
Bron: Voedingscentrum/gezond eten.
Webinar terugkijken
Hieronder kun je het webinar ‘Gewicht: de rol van hormonen, de schildklier en verborgen dikmakers’ terugkijken, uitgezonden in het kader van de Week van de Schildklier.
Afslanken met een traag werkende schildklier? Voor veel patiënten is en blijft het lastig. Zo ook voor Gissella Arends. Toch slaagt zij erin maar liefst 58 kilo af te vallen in twee jaar tijd. Hoe doet ze dat?
Lees meer >>
Gezond eetpatroon ook voor schildklierpatiënt
Er is geen speciaal schildklierdieet. Voor mensen met een schildklieraandoening geldt in de basis hetzelfde advies voor een gezond eetpatroon als voor mensen zonder schildklieraandoening:
- eet gevarieerd
- eet voldoende groente en fruit
- eet niet teveel zout of suikers
- eet niet teveel verzadigde vetten
- eet in verhouding met je energieverbruik
Goede voeding draagt bij aan algemeen welbevinden. Dat geldt dus ook voor een schildklierpatiënt.
- de Eetmeter: helpt gezonder te eten en af te vallen door inzicht te geven in wat je eet en adviezen. Je kunt ook je gewicht en BMI bijhouden.
- KiesIkGezond: Gezonder kiezen op basis van wat jij belangrijk vindt. Filtert desgewenst op vlees, vis, vegetarisch, veganistisch, toegevoegd zout of suiker ….
- Recepten-app ‘Slim koken’: elke donderdag voor een week gezonde recepten via een app of in de mail.
Meer lezen op deze site
In magazine Schild, rubriek Feit of Fabel: ‘Schildklierpatiënten hebben een hoger risico op overgewicht’, Schild maart 2020