Voeding

Voeding staat de laatste jaren in de belangstelling. Schildklier Organisatie Nederland ontvangt hierover veel vragen. SON biedt inzicht in wat op dit moment bekend is over voeding en schildklier(medicatie).

Het standpunt van SON is dat de relatie tussen voedingsmiddelen en schildklier(medicatie) wetenschappelijk moet zijn getoetst voordat kan worden gesteld dat deze een positief of negatief effect op de schildklier(aandoening) heeft.

Mogelijke aanleiding om naar je voeding te kijken?

Op het moment dat je:

  • moeite blijkt te hebben om de schildklierwaardes stabiel te krijgen, of
  • als je ‘goed’ ingesteld bent en je niet optimaal voelt,

kun je – samen met de behandelend arts – kijken naar een aantal zaken die invloed kunnen hebben op de opname van de medicatie, op de werking van de schildklier of de voedingstoestand en ‘restklachten’.

Er is géén specifiek dieet

Een ideaal voedingspatroon en hoe gezond jij je hierbij voelt, is per persoon verschillend. Er is niet één specifiek dieet dat voor iedereen geldt of specifiek voor mensen met een schildklieraandoening. Kijk dus vooral naar jouw  eigen situatie en luister naar je lichaam. Mocht je op zoek willen gaan naar een ander voedingspatroon, sluit dan geen voedingsmiddelen bij voorbaat uit. Je kunt je hierbij het beste laten begeleiden door een diëtist(e) of voedingsdeskundige.
Meer lezen over diëten bij het Voedingscentrum

Bekijk hier het webinar van prof. van Rossum.

Andere auto-immuunaandoeningen

Mocht je het idee hebben dat je last hebt van of bij bepaalde voeding, bespreek dit dan met je arts en vraag eventueel een doorverwijzing naar een MDL-arts (Maag-, Darm- en Leverarts). Het is goed om dit in de gaten te houden en eventuele andere auto-immuunaandoeningen (zoals Coeliakie) tijdig op te sporen.

Meer lezen?

Artikelen gepubliceerd in Schild magazine

Overige artikelen:

Nog geen donateur? Als je je aanmeldt krijg je 2 eerdere Schilds gratis (geef het gewenste nummer op). Je kunt ook een los nummer kopen in de webshop.

Handige websites