Voeding

Voeding staat de laatste jaren in de belangstelling. Schildklier Organisatie Nederland ontvangt hierover veel vragen. SON biedt inzicht in wat op dit moment bekend is over voeding en schildklier(medicatie).

Het standpunt van SON is dat de relatie tussen voedingsmiddelen en schildklier(medicatie) wetenschappelijk moet zijn getoetst voordat kan worden gesteld dat deze een positief of negatief effect op de schildklier(aandoening) heeft.

 

Mogelijke aanleiding om naar je voeding te kijken?

Op het moment dat je:

 • moeite blijkt te hebben om de schildklierwaardes stabiel te krijgen, of
 • als je ‘goed’ ingesteld bent en je niet optimaal voelt,

kun je – samen met de behandelend arts – kijken naar een aantal zaken die invloed kunnen hebben op de opname van de medicatie, op de werking van de schildklier of de voedingstoestand en ‘restklachten’.

 

Er is géén specifiek dieet

Een ideaal voedingspatroon en hoe gezond jij je hierbij voelt, is per persoon verschillend. Er is niet één specifiek dieet dat voor iedereen geldt of specifiek voor mensen met een schildklieraandoening. Kijk dus vooral naar jouw  eigen situatie en luister naar je lichaam. Mocht je op zoek willen gaan naar een ander voedingspatroon, sluit dan geen voedingsmiddelen bij voorbaat uit. Je kunt je hierbij het beste laten begeleiden door een diëtist(e) of voedingsdeskundige.

Meer lezen over diëten bij het Voedingscentrum

 

Hormonen en overgewicht

De lezing van prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam, gaat over hormonen en overgewicht (28 min.). Vanaf 16:15 min. legt zij onder meer uit waarom diëten niet werken. Prof. van Rossum heeft o.a. als aandachtsgebied obesitas en is mede-oprichter van het Centrum Gezond Gewicht.

 

Rol van het gewicht

Schildkliermedicatie is afgestemd op je gewicht en een stabiel gewicht bevordert de werkzaamheid van de medicatie en je welzijn. Bij een aanzienlijke (blijvende) wisseling van het gewicht is het belangrijk de instelling van je medicatie extra te laten controleren.

Een wisseling van het gewicht kan ook een teken zijn van een over- of onderdosering van je medicatie. Heb je problemen met je gewicht en zoek je een manier om dit onder controle te krijgen? Dan is de beste optie om een gezond voedingspatroon aan te houden en je eventueel te laten begeleiden door een voedingsdeskundige of diëtist(e).

Meer lezen over gezond eten bij het Voedingscentrum

 

Gezond eetpatroon ook voor schildklierpatiënt

Voor mensen met een schildklieraandoening geldt in de basis hetzelfde advies voor een gezond eetpatroon als voor mensen zonder schildklieraandoening:

 • eet gevarieerd
 • eet voldoende groente en fruit
 • eet niet teveel zout of suikers
 • eet niet teveel verzadigde vetten
 • eet in verhouding met je energieverbruik

Goede voeding draagt bij aan algemeen welbevinden. Dat geldt dus ook voor een schildklierpatiënt.

Handige hulpjes:
 • de Eetmeter: helpt gezonder te eten en af te vallen door inzicht te geven in wat je eet en adviezen. Je kunt ook je gewicht en BMI bijhouden.
 • KiesIkGezond: Gezonder kiezen op basis van wat jij belangrijk vindt. Filtert desgewenst op vlees, vis, vegetarisch, veganistisch, toegevoegd zout of suiker ….
 • Recepten-app ‘Slim koken’: elke donderdag voor een week gezonde recepten via een app of in de mail.

 

Andere auto-immuunaandoeningen

Mocht je het idee hebben dat je last hebt van of bij bepaalde voeding, bespreek dit dan met je arts en vraag eventueel een doorverwijzing naar een MDL-arts (Maag-, Darm- en Leverarts). Het is goed om dit in de gaten te houden en eventuele andere auto-immuunaandoeningen (zoals Coeliakie) tijdig op te sporen.

Meer lezen?

Artikelen gepubliceerd in Schild magazine
 • Feit of Fabel: ‘Schildklierpatiënten hebben een hoger risico op overgewicht’, Schild maart 2020
 • ‘Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan vitamine D’, Schild september 2019
 • ‘Heeft glutenvrij dieet effect?’, Schild juni 2019
 • ‘Kun je met een schildklieraandoening je dieet zomaar veranderen?’, Schild juni 2019
 • ‘Ons lichaam is van nature lui’, Schild  juni 2016
 • Voeding, vitaminen en mineralen en schildklieraandoeningen’, Schild maart 2016

Nog geen donateur? Als je je aanmeldt krijg je 2 eerdere Schilds gratis (geef het gewenste nummer op). Je kunt ook een los nummer kopen in de webshop.

 

Handige websites