Zorgverzekering

Dit is de periode dat het zinvol is om te checken of je zorgverzekering nog past bij je huidige situatie (opzeggen kan tot 31 december). Je vindt hier informatie die je kan helpen een keuze te maken.

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Naast premies vergelijken kan het nuttig zijn om te kijken wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Is er bijvoorbeeld wel of niet een (gedeeltelijke) vergoeding voor jouw medicijnen.

Op de pagina Schildkliermedicijnen en vergoeding vind je informatie over schildkliermedicijnen en eigen risico, eigen bijdrage en preferentiebeleid.

Let op: als je een budgetpolis neemt, zoek dan goed uit of het ziekenhuis of de zorgverlener van jouw voorkeur wel een contract heeft met de verzekeraar die deze polis verkoopt. Als dit niet zo is, draai je zelf op voor de kosten.

Wegwijzer zorgverzekering kiezen / overstappen

De wegwijzer van Patientenfederatie Nederland helpt je kiezen.

Tip: vergoeding contributie patiëntenorganisatie 2024

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) de jaarlijkse contributie. Kijk op het overzicht op de website van de Consumentenbond of het donateurschap van SON (deels) wordt vergoed. Je hebt een factuur ontvangen ten bewijze van je donateurschap. SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland (dit kan een voorwaarde zijn).

Wat verandert er voor 2024?

Lees meer op de website van de Consumentenbond

Belangrijke data

  • 31 december 2023
    De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2024
    De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgverzekeringskaarten: polis in een notendop

Er is een Zorgverzekeringskaart voor elke basisverzekering en elke aanvullende ziektekostenverzekering. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde kaart om informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden en vergoedingen zo beknopt, begrijpelijk en vergelijkbaar mogelijk over te brengen. Je kunt de Zorgverzekeringskaarten gebruiken als je je oriënteert op een andere zorgverzekering of als je situatie verandert gedurende de looptijd van de verzekering (bij ziekte of verhuizing).

Ga naar Zorgverzekeringskaart.nl

Handige informatie op betrouwbare websites

Wat is een goede ‘vergelijkingssite’?

Er zijn verschillende vergelijkingssites. Vaak zit er een verdienmodel achter. Op de website ACM ConsuWijzer vind je tips hoe je een betrouwbare website vindt. Het algemene advies is: gebruik meer dan 1 website.

Wegwijzer van Patiëntenfederatie Nederland

Twee voorbeelden van goede websites: