Zorgverzekering

Elk jaar komen zorgverzekeraars met nieuwe premies en pakketten in november. De premies voor 2023 zijn inmiddels bekend. 

Tip: vergoeding contributie patiëntenorganisatie 2023

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) de jaarlijkse contributie. Kijk op het overzicht op de website van Patiëntenfederatie Nederland of jouw zorgverzekeraar het donateurschap van SON (deels) vergoedt. Je hebt een factuur ontvangen ten bewijze van je donateurschap. SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland (dit kan een voorwaarde zijn).

Naast premies vergelijken kan het nuttig zijn om te kijken of je zorgverzekering nog past bij je huidige situatie. Kijk daarom met name goed wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Is er bijvoorbeeld wel of niet een (gedeeltelijke) vergoeding voor jouw medicijnen.

Tip: vergoeding schildkliermedicijnen

Op deze pagina vind je meer informatie over schildkliermedicijnen en eigen risico, eigen bijdrage en preferentiebeleid: Schildkliermedicijnen en vergoeding.

Let op: als je een budgetpolis neemt, zoek dan goed uit of het ziekenhuis of de zorgverlener van jouw voorkeur wel een contract heeft met de verzekeraar die deze polis verkoopt. Als dit niet zo is, draai je zelf op voor de kosten.

Wat verandert er voor 2023?

Lees meer op de website van de Consumentenbond

Belangrijke data

  • 31 december 2022
    De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2023
    De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgverzekeringskaarten: polis in een notendop

Er is een Zorgverzekeringskaart voor elke basisverzekering en elke aanvullende ziektekostenverzekering. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde kaart om informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden en vergoedingen zo beknopt, begrijpelijk en vergelijkbaar mogelijk over te brengen. Je kunt de Zorgverzekeringskaarten gebruiken als je je oriënteert op een andere zorgverzekering of als je situatie verandert gedurende de looptijd van de verzekering (bij ziekte of verhuizing).

Ga naar Zorgverzekeringskaart.nl

Handige informatie op betrouwbare websites

Wat is een goede ‘vergelijkingssite’?

Er zijn verschillende vergelijkingssites. Vaak zit er een verdienmodel achter. Op de website ACM ConsuWijzer vind je tips hoe je een betrouwbare website vindt. Het algemene advies is: gebruik meer dan 1 website.

Wegwijzer van Patiëntenfederatie Nederland

wegwijzer zorgverzekering kiezen van patientenfederatie nederland

Twee voorbeelden van goede websites: