Zorgverzekering

November: de maand van de zorgverzekering

In november komen de zorgverzekeraars met vernieuwde zorgpakketten en premies. Het kan nuttig zijn om te kijken of je zorgverzekering nog voldoet in je huidige situatie. En of je met het voor jou passende pakket niet bij een andere zorgverzekeraar beter of voordeliger uit bent.

Overweeg je overstappen?
Je huidige zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan.

 

Aanvullende verzekeringen veranderen

Aanvullende pakketten veranderen ieder jaar. Kijk daarom met name goed wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Past dit nog bij je zorggebruik en wat je mogelijk het komend jaar verwacht?
Zorgverzekeraars maken bij iedere polis een digitale zorgverzekeringskaart. Op die kaart geeft je verzekeraar uitleg over de inhoud en gevolgen van de keuze voor een polis. Via linken achterhaal je welke zorg wel en niet is verzekerd. De zorgverzekeringskaart geeft ook inzicht in de aanvullende verzekeringen.

Meer lezen over de zorgverzekeringskaart

 

Patiëntenfederatie Nederland* heeft een uitgebreid dossier rond zorgverzekeringen samengesteld:

  • Welke keuzes heb je?
  • Niet alles wordt vergoed: lees hier wat je zelf moet betalen
  • Gebruik de tips en kies bewust
  • Lees de veel gestelde vragen

De volgende organisaties bieden ook betrouwbare informatie en tips over zorgverzekeringen:

Wat is een goede ‘vergelijkingssite’?

De website ConsuWijzer (praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument) geeft inzicht en tips hoe je een goede vergelijkingssite voor zorgverzekeringen kunt herkennen.

Meer over ConsuWijzer

 

Tip: vergoeding contributie patiëntenorganisatie
Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) de jaarlijkse contributie. Patiëntenfederatie Nederland heeft een overzicht gemaakt met deze zorgverzekeraars en de zorgverzekeraars die het níet aanbieden. Als eis kan gesteld worden dat SON aangesloten is bij de Patiëntenfederatie of Ieder(in). SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland. Ga naar het Overzicht vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging 2020.

 

*SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland.