Zorgverzekering

Elk jaar komen zorgverzekeraars met nieuwe premies en pakketen (in november). Het kan nuttig zijn om te kijken of je zorgverzekering nog voldoet in je huidige situatie. En of je met het voor jou passende pakket niet bij een andere zorgverzekeraar beter of voordeliger uit bent.

Aanvullende verzekeringen veranderen

Aanvullende pakketten veranderen ieder jaar. Kijk daarom met name goed wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Is er bijvoorbeeld wel of niet een (gedeeltelijke) vergoeding voor jouw medicijnen (eigen bijdrage). En past dit nog bij je zorggebruik en wat je mogelijk het komend jaar verwacht?

Zorgverzekeraars maken bij iedere polis een digitale zorgverzekeringskaart. Op die kaart geeft je verzekeraar uitleg over de inhoud en gevolgen van de keuze voor een polis. Via linken achterhaal je welke zorg wel en niet is verzekerd. De zorgverzekeringskaart geeft ook inzicht in de aanvullende verzekeringen.

Handige tips bij Patiëntenfederatie Nederland (PN)
PN heeft een uitgebreid dossier rond zorgverzekeringen samengesteld: Welke keuzes heb je? Niet alles wordt vergoed: lees hier wat je zelf moet betalen Gebruik de tips en kies bewust Lees de veel gestelde vragen.
Ga naar de website van PN

 

De volgende organisaties bieden ook betrouwbare informatie en tips over zorgverzekeringen:

Overweeg je overstappen?
Je huidige zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan.

 

Wat is een goede ‘vergelijkingssite’?

De website ConsuWijzer (praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument) geeft inzicht en tips hoe je een goede vergelijkingssite voor zorgverzekeringen kunt herkennen.

Meer over ConsuWijzer

 

Tip: vergoeding contributie patiëntenorganisatie
Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) de jaarlijkse contributie. Als eis kan gesteld worden dat SON aangesloten is bij de Patiëntenfederatie of Ieder(in). SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland.
Kijk op de website Poliswijzer.nl of jouw zorgverzekeraar het lidmaatschap van SON (deels) vergoedt.

 

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering kost veel geld. Om het betaalbaar te houden, draagt de overheid in sommige gevallen bij in de kosten door middel van de zorgtoeslag. Daarvoor kom je in 2021 in aanmerking als je inkomen in dat jaar niet hoger is dan € 31.138. Heb je een toeslagpartner? Dan mag het gezamenlijke inkomen in 2021 niet hoger zijn dan € 39.979.

Maar ook je vermogen telt mee. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag in 2021 moet je onder de inkomensgrens zitten en mag op 1 januari 2021 je vermogen niet meer zijn dan € 118.479. En in geval van een toeslagpartner niet meer dan € 149.819.
De complete informatie over de zorgtoeslag en alle voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

 

*SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland.