Jong en Schildklier

Je bent jong en je schildklier werkt niet goed of je hebt geen schildklier (meer). Dan wil je daar vast meer over weten. Dat kan door de informatie te lezen die op deze site staat. Als er onderwerpen zijn die je mist, laat het ons weten, dan gaan we er mee aan de gang!

Als je contact wilt met andere jongeren die ook iets aan hun schildklier hebben, kun je bij ons terecht. Er zijn jongeren net als jij. Een gesprek met iemand die ook een schildklieraandoening heeft, zorgt vaak voor een klik. We hebben in elk geval een chatgroep. Ben je geïnteresseerd, laat het even weten via jongeren@schildklier.nl.

Terugblik op Expeditie SON.

Jongeren in beeld

Er zijn inmiddels enkele filmpjes gemaakt van jongeren en hun schildklieraandoening. Kijk hieronder maar naar Itonda, Amanda, Naomi en Liselotte. Op ons YouTube-kanaal zie je veel meer filmpjes over een te trage en te snelle schildklier, behandelingen en over typische schildklierthema’s zoals vermoeidheid, bewegen en sporten.

Hoe is het voor Itonda om ‘Graves’ te hebben?

Itonda, nu geneeskunde-student, kijkt terug op haar middelbare schooltijd, toen de klachten begonnen. Zij vertelt over haar behandelingen bij de ziekte van Graves en welke keuzes zij heeft gemaakt in haar dagelijks leven.

Hoe is het voor Amanda om ‘Hashimoto’ te hebben?

Op haar dertiende werd Amanda, ondanks dat ze veel sportte, steeds dikker. Ze kon moeilijk dingen onthouden en was vaak moe. Eerst dacht ze dat het aan de pubertijd lag. Maar het was de ziekte van Hashimoto. Haar leeftijdgenoten begrepen haar niet. Pas na een jaar of vijf kon ze zeggen: ik ben heb de ziekte geaccepteerd en ik ben weer de oude aan het worden. In dit filmpje vertelt Amanda hoe zij met haar ziekte omgaat in haar dagelijks leven.

Hoe is het voor Naomi om een trage schildklier te hebben?

In Nederland hebben ruim 500.000 mensen een schildklieraandoening, waarvan zeker 400.000 te maken hebben met een traag werkende schildklier, oftewel hypothyreoïdie. Dit wordt in 95% van de gevallen veroorzaakt door de Ziekte van Hashimoto (een auto-immuunziekte). In het volgende filmpje vertelt Naomi wat het voor haar betekent.

Hoe is het voor Liselotte om ‘Graves’ te hebben?

Sportieve Liselotte vertelt waar ze tegenaan liep toen ze de ziekte van Graves kreeg. Sporten op de manier die ze gewend was ging niet meer. Ze leerde op een andere manier naar haar lichaam te kijken en met sport om te gaan. 

Abonneer je snel op ons YouTube – kanaal.

Wil je meer weten? Stuur ons dan een berichtje: jongeren@schildklier.nl  Dan krijg je antwoord en houden we je op de hoogte. Wil je meehelpen de pagina te vullen? Leuk! Wees welkom. Ook dan werkt het bovenstaande mailadres. We horen graag van je!