Jong en Schildklier

Je bent jong en je schildklier werkt niet goed. Dan wil je daar vast meer over weten. Dat kan door de informatie te lezen die op deze site staat. Er is nog geen informatie speciaal voor jongeren. Daar zijn we mee bezig. Dat komt op deze pagina te staan.

Als je wilt praten met andere jongeren die ook iets aan hun schildklier hebben, kun je bij SON terecht. Er zijn jongeren net als jij. Een gesprek met iemand die ook een schildklieraandoening heeft, zorgt vaak voor een klik. We proberen als SON hier, op deze pagina, een basis voor contact te leggen. Nog even geduld aub!

Dat we als SON met jongeren bezig zijn, kun je hier lezen: Expeditie SON 2021

Jongeren in beeld

Er zijn inmiddels enkele filmpjes gemaakt van jongeren en hun schildklieraandoening. Kijk hieronder maar naar Itonda, Amanda en Naomi. Op ons YouTube-kanaal zie je veel meer filmpjes over een te trage en te snelle schildklier, behandelingen en over typische schildklierthema’s zoals vermoeidheid, bewegen en sporten.

Hoe is het voor Itonda om de ziekte van Graves te hebben?

Itonda, nu geneeskunde-student, kijkt terug op haar middelbare schooltijd, toen de klachten begonnen. Zij vertelt over haar behandelingen bij de ziekte van Graves en welke keuzes zij heeft gemaakt in haar dagelijks leven.

Hoe is het voor Amanda om de ziekte van Hashimoto te hebben?

Op haar dertiende werd Amanda, ondanks dat ze veel sportte, steeds dikker. Ze kon moeilijk dingen onthouden en was vaak moe. Eerst dacht ze dat het aan de pubertijd lag. Maar het was de ziekte van Hashimoto. Haar leeftijdgenoten begrepen haar niet. Pas na een jaar of vijf kon ze zeggen: ik ben heb de ziekte geaccepteerd en ik ben weer de oude aan het worden. In dit filmpje vertelt Amanda hoe zij met haar ziekte omgaat in haar dagelijks leven.

Hoe is het voor Naomi om een trage schildklier te hebben?

In Nederland hebben ruim 500.000 mensen een schildklieraandoening, waarvan zeker 400.000 te maken hebben met een traag werkende schildklier, oftewel hypothyreoïdie. Dit wordt in 95% van de gevallen veroorzaakt door de Ziekte van Hashimoto (een auto-immuunziekte). In het volgende filmpje vertelt Naomi wat het voor haar betekent.

Abonneer je snel op ons YouTube kanaal.

Wil je meer weten? Stuur ons dan een berichtje: jongeren@schildklier.nl  Dan krijg je antwoord en houden we je op de hoogte. Wil je meehelpen de pagina te vullen? Leuk! Wees welkom. Ook dan werkt het bovenstaande mailadres. We horen graag van je!