Tekort schildkliermedicijnen

Het komt af en toe voor dat een bepaalde dosering van een merk schildkliermedicijnen tijdelijk niet beschikbaar is. Schildklier Organisatie Nederland vermeldt op deze pagina wanneer er sprake is van een (tijdelijk) tekort. Bron voor vermelding is de website farmanco.knmp.nl, dé website voor alle geneesmiddelen­tekorten.

Farmanco.knmp.nl plaatst pas een melding als een geneesmiddel landelijk niet beschikbaar is en het tekort waarschijnlijk langer dan 14 dagen gaat duren.

Op dit moment zijn er geen tekorten gemeld.

Artikelen over medicijntekorten

Tips bij tijdelijk tekort van een merk

Bedenk dat er bij tijdelijke medicijntekorten meestal een oplossing is, zodat je niet hoeft te wisselen van merk. De apotheek komt meestal zelf met een oplossing, maar je kunt ook zelf een suggestie doen.

Let op: sommige apotheken willen je toch overzetten op een ander merk levothyroxine omdat men meent dat het toch geen verschil maakt. Wij weten dat het wel verschil kan maken. Het is niet voor niets dat levothyroxine op de ‘rode lijst’ staat (zie het kader).

In de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen staat wat de categorie ‘rood’ betekent:
‘Rood: niet wisselen van medicijnen voor de vermelde indicaties, tenzij het (betreffende merk) medicijn (tijdelijk) door tekorten niet (meer) verkrijgbaar is in Nederland’

Mogelijke oplossingen

  • Vaak heeft een merk meerdere doseringen.
    • Heeft een merk ook tabletten met een lagere dosering van je eigen merk, dan kun je ‘stapelen’. Voorbeeld: Je gebruikt 150 mcg. Als 50 mcg beschikbaar is, vraag dan 3x 50 mcg.
    • Heeft een merk ook tabletten met een hogere dosering van je eigen merk, dan kun je ‘splitsen’ (een tablet delen met een ‘splitter’). Vind je dit lastig of wil je te veel verkruimeling voorkomen, vraag dan je apotheek het splitsen te doen.
    • Combinaties van de bovenstaande mogelijkheden zijn uiteraard ook mogelijk.
  • Jouw apotheek kan kijken of een andere apotheek jouw merk wel heeft. De voorraden zijn per apotheek en groothandel verschillend. Wisselen van merk levothyroxine kan pas bij een tekort in Nederland (zie kader boven).

Merken en doseringen schildkliermedicijnen

Bron: Geneesmiddeleninformatiebank.nl

Problemen met medicijnen melden

Levothyroxine: heb je te maken met verplicht wisselen van merk, geen vergoeding door de zorgverzekeraar, moeten (bij)betalen of leveringsproblemen, dan kun je dit melden bij het ‘Meldpunt levothyroxine’.

Andere medicijnen: problemen kun je melden via communicatie@schildklier.nl.