Bijgewerkt op 24 mei 2024
Dit jaar vindt de Week van de Schildklier plaats van dinsdag 21 t/m zaterdag 25 mei onder de slogan ‘Het zal je schildklier maar zijn!’
Ondanks dat ruim 700.000 mensen in Nederland een schildklieraandoening hebben, is er nog veel onbekendheid over de schildklier. Bij patiënten, zorgverleners en publiek. Daar moet verandering in komen! Daarom vragen we tijdens de Week van de Schildklier extra aandacht voor de schildklier en de klachten bij een niet goed werkende schildklier.
Wat weet jij over de schildklier?
Speciaal voor de Week van de Schildklier hebben we een quiz ontwikkeld waarmee je je kennis over de schildklier test. Je kunt deze test invullen via onze website, in onze informatiestands door het hele land en via social media. Uiteraard is dat niet de enige manier waarop we meer aandacht vragen voor schildklieraandoeningen.
Check je schildklierkennis! Doe mee aan de Schildklier quiz!
Hieronder een greep uit de activiteiten:
- Op 25 mei – Wereld Schildklierdag én Dag van de Vrouwengezondheid – verzorgen Dorenda van Dijken (gynaecoloog) & Peter Bisschop (internist-endocrinoloog) samen een workshop onder de titel ‘De vrouw en haar schildklier’. Dorenda en Peter richten zich op de complexe interacties tussen schildklieraandoeningen en verschillende aspecten van vrouwelijke gezondheid. De workshop vindt plaatst op de 1e Nationale Dag van de Vrouwengezondheid in de Jaarbeurs, waar SON ook op de informatiemarkt staat. Lees verder over de workshop. (Deze workshop is volgeboekt)
- Onze ervaringsdeskundige vrijwilligers staan met raad en daad in informatiestands in ziekenhuizen in het hele land.
In onze informatiestand:
– krijg je gratis de factsheets ‘De werking van de schildklier’ en ‘Het consult’.
– kun je kennismaken met het nieuwe schildklier coachingsprogramma en
– kun je meedoen aan de quiz - In Rotterdam, Apeldoorn en Almere organiseren we informatiebijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten leer je meer over de werking van de schildklier, optimaal instellen en samen beslissen.
- Voor wie liever niet wil reizen, organiseren we online bijeenkomsten.
- De Schildkliertelefoon is extra uren beschikbaar. De extra uren zijn bewust ná de Week van de Schildklier gepland, omdat de ervaring laat zien dat er nieuwe vragen boven komen n.a.v. informatie vergaart tijdens de Week.
- Je kunt herkenbare verhalen lezen en bekijken in Ervaringen in woord en Ervaringen in beeld.
Waarom is de Week van de Schildklier zo belangrijk?
Een schildklieraandoening kan iedereen overkomen: het is daarom extra belangrijk dat iedereen kennis heeft van het orgaan en de mogelijke alarmsignalen bij een niet goed werkende schildklier.
- Mensen met een schildklieraandoening staan er niet alleen voor! We delen betrouwbare informatie en brengen je in contact met ervaringsdeskundige vrijwilligers.
- Heb je klachten, maar ben je nog niet gediagnosticeerd? Wij helpen je inzicht te krijgen in je klachten en geven je handvatten wat je kunt doen.
- Zorgverleners zouden patiënten na een schildklierdiagnose moeten wijzen op Schildklier Organisatie Nederland als patiëntenvereniging met betrouwbare informatie.
Achtergrond: wat ervaren mensen met een schildklieraandoening?
- Onnodig lang doorlopen met klachten omdat ze niet bekend zijn met de schildklier en schildklierklachten.
- Onnodig lang wachten op een diagnose omdat ook de huisarts bij schildklierklachten niet altijd aan de schildklier denkt en geen bloedonderzoek hiernaar doet.
- Niet weten of echt beseffen dat de schildklier (schildklierhormoon) vrijwel alle organen van het lichaam beïnvloedt, zelfs tot op celniveau!
- Patiënten hebben vaak onvoldoende kennis en inzicht in hun eigen schildklieraandoening en behandeling omdat ze vaak geen of onvoldoende informatie en uitleg meekrijgen van de (huis)arts (en/of apotheker). Bijvoorbeeld onbekendheid met finetunen van schildklierhormoon (levothyroxine).
- Onvoldoende of niet goed hebben (kunnen) onthouden wat de behandelaar tijdens een consult vertelde over de schildklier en de behandeling.
- Onbewust zijn van bepaalde triggers die tot ontregeling kunnen leiden (stress, voeding en supplementen die effect hebben op de opname of tot interactie leiden). De praktijk kan zijn dat men dénkt medicatietrouw te zijn, maar het niet is.
- Men heeft leren leven met klachten en accepteert (onnodig?) een bepaald niveau van leven.
- Men kent vaak niet de do’s & don’ts als het gaat om bewegen/sporten (ongewild forceren).
- Veel onbegrip in de omgeving van de patiënt door onbekendheid van de ziekte.