Het is een jarenlange traditie dat SON in de maand mei één week aandacht vraagt voor schildklieraandoeningen door activiteiten te organiseren in het land en presentatie in de media.
Je leest hier welke thema’s tijdens de Week van de Schildklier zijn gepresenteerd de afgelopen jaren.
2024: Het zal je schildklier maar zijn
SON organiseerde de volgende activiteiten:
Schildklier quiz
Workshop ‘De vrouw en haar schildklier’
Diverse informatiebijeenkomsten en -stands
Veel aandacht in regionale media (online, print en radio)
Nu we door het coronavirus geen bijeenkomsten in de ziekenhuizen konden organiseren, maakten we dit jaar van de Week van de Schildklier een online-gebeuren (25 t/m 29 mei). Zo waren we toch, zoals elk jaar, bij jou in de buurt! SON bood de volgende activiteiten:
2019 was een uitzondering. SON vierde haar 5-jarig jubileum als patiëntenorganisatie onder de naam Schildklier Organisatie Nederland met een Kenniscongres. Met veel interessante sprekers over evenveel interessante thema’s!
Janneke Kelderman sprak onder meer over mentale en fysieke fitheid. Internist-endocrinoloog Nienke Kelderman vertelt over de medisch-technische kant van ‘bewegen’ bij een schildklieraandoening (vanaf 28:30 min).
2018: Optimaal instellen luistert nauw
Bijna 30 ziekenhuizen hebben aan de Week van de Schildklier bijgedragen door voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren over het thema ‘optimaal instellen’ en informatiestands te faciliteren. De animo voor de voorlichtingsbijeenkomsten was enorm. De meeste bijeenkomsten waren in zeer korte tijd ‘volgeboekt’.
Ook de informatiestands met ervaringsdeskundige vrijwilligers werden druk bezocht waarbij de folder ‘Optimaal instellen’ en de SON-schildklieragenda gretig aftrek vonden. Donateurs ontvingen als cadeautje bij het juninummer van Schild de folder ‘Optimaal instellen luistert nauw’.
Veel mensen met een schildklieraandoening ervaren een verminderde kwaliteit van leven. SON heeft daarom (ervarings)kennis, praktische handvatten en tips gebundeld rond thema’s die belangrijk zijn in het dagelijks leven.
Ik en mijn omgeving
School en studie
Werk
Bewegen
Voeding
De informatie is aangeboden via een speciale website ‘Week van de Schildklier 2017’ en in de vorm van flyers. Ook konden bezoekers van de ruim 20 SON-informatiestands in het land de zelftest ‘Kwaliteit van leven’ invullen. Zo kregen zij (meer) inzicht waar zij ’staan’ én op welk punt zij mogelijk de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren.
2016: Kinderen en jongeren met verworven schildklierproblemen
Er zijn aangeboren en niet-aangeboren schildklierafwijkingen. Deze laatste, ook wel een verworven schildklieraandoening genoemd, ontwikkelen zich op latere leeftijd. In deze week voorlichting aan schildklierpatiënten, naasten van schildklierpatiënten en andere belangstellenden.
In deze Week van de Schildklier is de nieuwe Cyberpoli voor schildklierpatiënten gelanceerd. Bedoeld als platform voor kinderen met een schildklieraandoeningen. De Cyberpoli voor schildklierpatiënten is een gezamenlijk initiatief van Stichting ‘Artsen voor kinderen’ en onze MAR (met name dr. P. van Trotsenburg, AMC).
MAR: ‘Het is van belang dat er aandacht is voor de dagelijkse praktijk/het dagelijkse leven van de patiënt. Waar loopt hij/zij tegenaan? Hoe gaat hij/zij met de ziekte om? Daarbij aangetekend dat er niet één type patiënt is: “Dé schildklierpatiënt bestaat niet”.
Dit jaar is er een aantal boekjes uitgegeven. Het bookazine “Klaar voor de start!” werd door ambassadeur Daniëlle Oerlemans aan Minister Schippers (VWS) op het ministerie door een afvaardiging SONnig geklede vrijwilligers aangeboden. Van het bezoek aan Den Haag werd een video gemaakt. Tenslotte is er met de Heldenrace ruim € 10.000 opgehaald voor onderzoek.
De week kreeg veel aandacht in de media. Bijvoorbeeld als nieuwsitem bij EditieNL: met het tv-debuut van Beryl en met medewerking van dr. J.W.A. Smit. Er is een folder uitgegeven over het thema ‘hart’.
2011: Leven en Werken met je Schildklieraandoening
Een thema dat aansluit bij het ook nu nog lopende onderzoek “Goud in Handen” en via vele invalshoeken kan worden benaderd. Deze folder werd voor deze week van de schildklier uitgegeven. Vooruitlopend op de Week van de Schildklier werd de notitie ‘Schildklier en Zwangerschap’ gepubliceerd.
Een van de doelstellingen van deze Week was het vergroten van de aandacht van zowel de patiënt als de behandelaar voor de behandelrichtlijnen bij zwangerschap. Er is voor deze Week een extra Magazine Special uitgegeven over dit onderwerp.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkNeePrivacyverklaring